Sertaç KAYAR - Özel Haber

Diyarbakır ile Bingöl arasındaki kırsal alanda siyah renkte ve diğerlerinden farklı taş bulan köylüler, taşın sırrını merak ediyor.
Diyarbakır’ın Lice ve Bingöl’ün Genç ilçesi kırsalında bulunan taşlar köylülerde merak uyandırdı. Dağlık alanda daha önce benzeri görülmeyen taşları gören köylüler, önce şaşırdı sonra alıp eve götürdü. Taşın göktaşı olma ihtimalinden şüphelenen köylüler, söz konusu alanda farklı boyutlarda ve aynı renklerde taşların olduğunu söylüyor. Taşın sırrını merak eden köylüler, göktaşı olması durumunda zengin olacağını düşünüyor.
İlk kez bu renkte taş görülüyor

O Cisim Göktaşı Mı4

Genç’e bağlı Sağgöze Köyü’nün mezrasında bulunan ve ilk kez böyle siyah renkli bir taşla karşılaşan köylüler taşın incelenmesini istiyor. Köylülerden aldığı birkaç parçayı gösteren Aram Surma adlı vatandaş, gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuştu. Göktaşı olma ihtimalinin olduğunu söyleyen Surma, ağırlığı, rengi ve birbirine sürtüldüğü zaman çıkardığı sesi örnek gösteriyor. Surma “Köylüler yaylada bulmuş. Bu tür taşlardan yok, onun için köylülerin dikkatini çekmiş ve toplamışlar” dedi.

KÖYLÜLER MERAKTA: İNCELENSİN

Taşlardan daha büyük boyutları olduğunu kaydeden Surma, şunları söyledi: “Daha büyük boyutluları da var. Kimse ne olduğu bilmiyor. Göktaşı olabileceği tahmin ediliyor. Şuana kadar herhangi bir inceleme yapılmadı, onun için ne olduğunu bilmiyoruz. Açıkçası çok merak da ediyoruz. İsteyen uzmanlar olursa gösterebiliriz. Göktaşının çok değerli olduğunu biliyoruz. Herkes bunun para edip etmediğini merak ediyor. Bulunduğu yerde bu tür taşlar normalde bulunmuyor. Sadece bu türden vardır, onun için merak uyandırıyor. Bazı köylüler bununla çok zengin olacağı hayali kuruyor.”

O Cisim Göktaşı Mı3

DAHA ÖNCE GÖKTAŞI DÜŞMÜŞTÜ

Öte yandan söz konusu bölgede daha önce göktaşının düştüğü biliniyor. Bunu bilen köylülerin merakı daha artıyor.

GÖKTAŞI NASIL ANLAŞILIR?

Göktaşları (meteorlar) Güneş Sistemimizdeki kalıntı taş ve kaya parçalarıdır. Bu taşlar yerin çekim alanına kapılarak zaman zaman atmosferimize girerler. Yeryüzüne düşen göktaşları veya meteoritler, büyük ölçüde demir ve nikel karışımından meydana gelir. Bu yüzden, herhangi bir mıknatıs tarafından çekilmeleri oldukça doğaldır. Eğer rastlantı sonucu bulunan bir kaya parçasının göktaşı olduğundan şüpheleniliyor ise mıknatıs ile test edilebilir. Bazı göktaşlarının ise mıknatısın çekmediği biliniyor.

Muhabir: Sertaç KAYAR