ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Yükselen faizler ve kısıtlamalar taşıt ve konut kredisini durma noktasına getirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, taşıt kredileri yüzde 5,8, konut kredileri sektörde ise yüzde 5 geriledi. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural, bu durumun Diyarbakır'ı da çok etkilediğini belirterek, kentte araç satışlarının durduğunu söyledi.

Di̇yarbakir’da Büyük Kri̇z4


“YÜKSEK FAİZ, SEKTÖRLERİ DURDURDU” 

Yüksek faizlerin birçok sektörü durma noktasına getirdiğine dikkat çeken Vural, "Yüksek faiz oranları elbette sadece taşıtları değil, birçok sektörü durma noktasına getirdi. Bunun içinde tabi ki de araç sektörü de var. Bunun birinci nedeni faiz oranlarının çok yüksek olmasıdır. Faiz getirisinin yüksek olduğu için insanlar sıcak paraya yöneliyor. Garanti para diyeceğimiz faize parasını yatırıyor ve araç alımı ya da gayri menkul alımını gerçekleştirmiyor. Yani sıcak paraya yönelmiş oluyor" dedi.

Di̇yarbakir’da Büyük Kri̇z3


ARAÇ ALIMINDA KREDİ YÜZDE 20'YE DÜŞTÜ

Bir araç alımında yüzde 80 kredi veren bankaların artık yüzde 20'sini ancak verdiğini dile getiren Vural, şunları söyledi: 
"Bir diğer neden ise hem gayrimenkul de hem de BDDK'nın faiz kullanımı ile ilgili yapmış olduğu düzenlemelerdir. Yani geçmiş yıllarda bir gayrimenkul ya da taşıtta yüzde 80'nine kadar kredi kullanılabiliyorken, şimdi bankalara bunun ancak belli bir oranının yani maksimum yüzde 20'sini kullandırabiliyor. Buna özel kampanyalar da dahildir. Bir diğer etken de 'ya ne olursa olsun ben yine de bu araca ihtiyaç duyuyorum, bir krediyle satın alacağım' dediğiniz noktada BDDK'nın bankaların üzerindeki etkisi devreye giriyor. Ve siz istediğiniz krediyi kullanmaya ve aracı alma şansına sahip değilsiniz."

Di̇yarbakir’da Büyük Kri̇z5


OTOMOTİV SEKTÖRÜ DURDU

"Öz kaynağı olmayan, cebinde sıcak parası olmayan kişinin gidip 2 milyonluk araba alması bugünkü koşullarda mümkün değil" diyen Vural, son olarak şunları söyledi:

"Ya da 2 milyonluk araba alıyorsa minimum 2,5 milyon olmalı ki geriye kalan krediden sağlayabilsin. Diyarbakır'da araç satışları durdu. Araç şu an satın alınamıyor. Bahsettiğim tablo Türkiye'nin genelinde geçerli olandır. Diyarbakır'ı da ülkenin diğer kentlerinden ayırmak çok mümkün değil. Dolayısıyla Diyarbakır da bundan nasibini alıyor. Diyarbakır'da otomotiv sektörü bu nedenlerden kaynaklı durmuş. Diyarbakır için bir dezavantajlı durum daha var. Geçmişten bugüne kadar bankalar Doğu ve Güneydoğu'ya bankalar kredi sağlarken biraz daha temkinli davranıyordu. Diyarbakır'da sürekli olağanüstü bir hal olması, kayyım süreçleri bankalarda bir tedirginlik hali oluşturdu. Bankalar İstanbul ve Ankara'ya çok rahat kredi sağlayabiliyorken, Diyarbakır'a sağlamıyordu. Diyarbakır'da tam anlamıyla finansa erişim, diğer kentlere göre çok daha zor."

Muhabir: Güneş OCAĞA