ÖZEL HABER - Faruk BALIKÇI
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentte artan madde bağımlılığına karşı harekete geçti. Madde Bağımlılığı Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin açılışını gerçekleştiren Büyükşehir, 2 Sosyal Hizmet Uzmanı ve 2 Psikolog ile hizmet veriyor. Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Serap Yıldırım, madde bağımlılığının pandemi ve ekonomik krizden sonra hat safhaya çıktığını söyledi.
“DAYANIŞMANIN AZALMASI VE YOKSULLUĞUN ARTMASI, YAYGINLAŞTIRIYOR”
Merkezi denetimlerin ve farkındalığın azalmasıyla birlikte madde bağımlılığının ciddi bir sorun haline geldiğini kaydeden Yıldırım, “Kentimizde de özellikle surdaki çatışmalı süreçten sonra kentte madde bağımlılığının yükseldiğini, ekonomik krizle birlikte madde bağımlılığının iyice artığını görüyoruz. Pandemi sürecinde yalnızlaşma ile birlikte bireysel alanlarda çokça zaman geçirmekle birlikte toplumsal dayanışmayı düşürmesi madde bağımlılığının önemli nedenlerinden biri olarak görüyoruz. Bağımlılığı destekleyen, yaygınlaştıran aktörlerden en önemlisi de dayanışmanın azalması ve yoksulluğun artmasıdır. Merkezi denetimlerin ve farkındalığın azalmasıyla madde bağımlılığı topyekun bir sorun haline geldi” dedi.
“AİLELER İLE GÖRÜŞECEĞİZ”
Diyarbakır’da öncelikli sorunun madde bağımlılığı olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:
“Belediye olarak alan çalışmalarına sık sık yer alacağız. Farklı gerekçelerle başvurular oluyor. Ama en öncelikli sorunun madde bağımlılığı olduğunu gözlemliyoruz. Bu nedenle bu merkezin açılışının öncelikli hedeflerimizden olduğunu belirtmek istiyoruz. 2 Sosyal Hizmet Uzmanı ve 2 Psikolog ile başladık. Uzmanlar tarafından verilecek hizmetler içerisinde danışmanlık hizmeti, aile görüşmeleri ve hane ziyaretleri de yer alacaktır. Bunun yanı sıra koruyucu önleyici çalışmalar olacaktır. Hem mahalle çalışmaları, hem gençlerle dayanışma ve konuya dair sahada eğitimler verilecektir. Sivil toplum örgütleri ve kentin diğer dinamikleri ile ortak çalışmalar sürdüreceğiz. Kentin tüm dinamiklerini harekete geçirerek merkezin vereceği hizmet alanlarını geliştireceğiz.”
“MAHALLELERDE SATIŞIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
Can yakıcı bu sorun karşısında çok yetersiz kalındığını belirten Yıldırım, şunları söyledi:
“Kültür sanat faaliyetleri geçtiğimiz on yıl içerisinde neredeyse yok oldu. Biz gençlerimizi ve çocuklarımızı yalnız bıraktığımız müddetçe bağımlılık ve diğer sorunlarla da baş başa bırakmış olacağız. Bu sadece Belediyenin bir işi olmamalı. Gençlerin kültür-sanat, sportif faaliyetlerle buluşması gerekiyor. Belediye olarak önümüzde koyduğumuz en önemli hedeflerden biri de budur. Çocuğa, gence, kadına ve yaşlıya açacağımız alanları ve hizmetleri genişleterek bireyleri olumsuz faktörlere iten alanları daraltmayı hedefliyoruz. Merkezin amaçlarından biri de bağımlı bireye hizmet vermek ve risk altında olup henüz madde ile tanışmamış olan grupları madde ile tanışmalarının önüne geçmek. Bölgemizde yoksullaşmanın derin olması, istihdam alanlarının çok dar olması nedeniyle tüm kentlerde olduğu gibi Diyarbakır’da da madde bağımlılığının gözle görülür bir şekilde arttığını söyleyebiliriz.
Merkezi hükümetin, kolluk görevlilerinin mahallelerdeki satışların önüne geçmesi, alanları denetlemesi önemli bir görevdir. Bu caydırıcı olacaktır. Gençlerin maddeye rahatça ulaşabilmesi, bağımlılık seyrinin artmaya devam etmesine bir etken daha oluşturacaktır. Payımıza düşen danışmanlık ve koruyucu-önleyici hizmetleri merkezimiz aracılığıyla sağlamayı hedefliyoruz. Madde bağımlılığıyla mücadele en önemli ayaklardan biri de aileler ile iletişim içerisinde kalınmalı, ötekileştirerek değil, destekleyerek ilerleyebiliriz.”