ÖZEL HABER / Jan BELEK

Son bir haftadır bölgede etkili olan soğuk hava, çiçek açan meyve ağaçları ve hububat bitkilerine ciddi zararlar verdi. Hava sıcaklığının bazı günler sıfırın altına düşmesi, zirai don olaylarına yol açtı. Bu durum özellikle buğday bitkisinin büyüme sürecini olumsuz etkiledi ve büyük ürün kaybı riskini gündeme getirdi.

İKLİM KRİZİ VE YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİ ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Adil Karatekin, “İklim krizi, küresel ısınma ve ekolojik tarımsal alanlarda olumsuz etkiler bırakmaktadır” diyerek, bu tür ekstrem hava olaylarının çiftçilerin üretimini zorlaştırdığını ifade etti. Karatekin, yüksek girdi maliyetlerinin de çiftçilerin daha fazla zarar etmesine sebep olduğunu vurguladı.

Diyarbakır’da Çifte Tehlike4

TARIMDA SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Karatekin, çiftçilerin yaşadığı bu olumsuz durumların ancak tarımsal seferberlik ve stratejik desteklerle aşılabileceğine dikkat çekerek, “Mevcut durumda, tarımsal yayım ve desteklemeler ile tarımsal stratejik bir seferberlik politikası olmadığı müddetçe çiftçilerimizin zararları katlanacaktır” dedi.

Diyarbakır’da Çifte Tehlike5

SOĞUK HAVA VERİM KAYBINA SEBEP OLUYOR

Düşük sıcaklıkların etkisiyle, bazı bölgelerde hububat bitkilerinin üzerinde üsten yanma belirtileri görüldü. Karatekin, bu durumun, soğuk havadan etkilenen meyve ağaçlarındaki çiçeklerin ve meyvelerin dökülmesine sebep olarak verim kaybına yol açtığını belirtti.

Diyarbakır’da Çifte Tehlike3

KURAKLIK ENDİŞESİ GIDA GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR

Karatekin, “İlkbahar geç donlarının yanı sıra kuraklık riskinin de ortaya çıkması, gıda güvenliği açısından ciddi endişeler yaratmaktadır” diyerek, Tarım Bakanlığı’na tüm bölgelerde incelemeler yaparak gerekli desteklemeleri ve tarımsal stratejileri hayata geçirmeleri çağrısında bulundu.

Diyarbakır’da Çifte Tehlike2

Muhabir: Jan BELEK