Diyarbakır

Diyarbakır'da çocuklar okula aç gidiyor!

‘Sağlıklı Beslenme’ çantası maliyeti aylık 3 bine yakın bir ücret tutarken, bakanlık ihtiyaç sahibi ailelere çocuk başına 90 lira veriyor. Eğitim-Sen “Evde beslenemeyen çocuklar, okulda da açlığa mahkum edilmektedir” dedi.

Abone Ol

ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Halk Sağlığı Genel Merkezi tarafından yayınlanan ‘Sağlıklı Beslenme’ çantası ile bakanlığın ihtiyaç sahibi ailelere çocuk başına verdiği aylık ücret arasında uçurum dikkat çekiyor. ‘Sağlıklı Beslenme Çantası’ listesi aylık 3 bin TL civarı bir ücret tutarken, bakanlık çocuk başına 90 TL yardım yapıyor. Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği'nin açıkladığı verilere göre, her dört çocuktan biri okula aç gidiyor.

ÇOCUKLAR YATAĞA AÇ GİRİYOR 

Güneydoğu Ekspres'e açıklamada bulunan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) Amed 2 Nolu Şube Eş Başkanı Duygu Özbay, ülkenin geleceği olan çocukların yatağa aç girmesinin hem üzücü, hem de vahim bir tablo olduğunu söyledi. Özbay “Yoksulluk sınırı 73 bin 651 ve açlık sınırı 27 bin 270 TL’ye ulaştı. Türkiye OECD ülkeleri arasında gıda enflasyonun en yüksek olduğu ülkedir. Bu veriler bizlere milyonların geçinemediğini, yoksulluğun şiddetlendiğini ve halka açlık- sefalet dayatıldığını ifade etmektedir” dedi.

BESLENMEYE ERİŞİMİ KISITLANIYOR

Özbay şöyle devam etti: "Bu kesimler içinde en dezavantajlı kesimi ise çocuklar oluşturmaktadır. OECD verilerine göre, Türkiye'de 172 bin çocuk yatağa aç girmekte ve her dört çocuktan biri de okula aç gitmektedir. Fakat evde beslenemeyen çocuklar, okulda da açlığa mahkum edilmektedir. Devlet okullarındaki kantinler fiyatların yüksekliği nedeniyle çocuklar  için ulaşılmaz birer alana dönüşmüş durumda. Çocuklara bir öğün ücretsiz yemek hakkının sağlamaması okulların çocukları besleyici rolüne zarar verirken, okulda kantin fiyatlarının da yüksek olması ile çocukların beslenmeye erişimleri kısıtlanmaktadır.”

GÜNLÜK 3 TL'LİK DESTEK!

Okula giden yoksul çocuklar için devletin günlük beslenme desteğinin 3 TL olduğuna işaret eden Özbay, "Diyarbakır’da bazı okullarda, özellikle liselerdeki kantinlerde satılan ürünlerin fiyatları dikkat çekmekte. Okullardaki kantin ürünlerinin fiyatı sade tost 30-45 TL, çay 5 TL, su ise 7.5 şeklindedir. Dolaysıyla bir çocuğun okulda aç kalmaması için günlük yaklaşık 60 TL'ye ihtiyacı varken, iktidar her çocuğa aylık 90 TL destek yani günlük 3 TL destek sunmaktadır. Gıda enflasyonunun en yüksek olduğu ve yiyecek içecek fiyatlarının alınamayacak kadar arttığı bir süreçte, günlük 3 TL destek sunmak karşılığı olmayan komik bir rakamdan ibarettir" diye kaydetti. 

‘TÜRKİYE DERHAL ÜYE OLMALIDIR’

Özbay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Her çocuğun büyüme, öğrenme ve gelişme fırsatına sahip olmasını sağlamak için çeşitli ülkelerin katkısıyla 2020 yılında uluslararası Okul Yemekleri Koalisyonu kurulmuştur. Okul Yemekleri Koalisyonu, kurucu üye devletler tarafından yönetiliyor ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı bünyesindeki küçük bir sekretarya tarafından destekleniyor. Koalisyonun ilkeleri arasında, okul yemeği programlarının oluşturulması, ülkelerin bu konuda yaptığı çalışmalardan elde edilen deneyimlerin paylaşılması ve uluslararası iş birliğinin arttırılmasına önem verilmektedir. Koalisyonun ana hedefi ise 2030 yılına kadar dünya çapında her çocuğa okulda günlük, sağlıklı bir öğün yemek hakkı sağlamaktır. Türkiye bu koalisyona derhal üye olmalıdır."

KANTİNLER DENETLENSİN

Özbay son olarak da, "Yapılabilecek bir diğer şey kantin ücretlerinin ve kantindeki yiyeceklerin denetlenmesidir" çağrısında bulundu.