ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Ali Çekdar KORKMA
Diyarbakır'da birçok kesime yönelik sosyal etkinlikler düzenleyen Diyarbakır Sosyal Etkinlik Topluluğu'nun üyesi Deniz Karahan, gönüllü palyaço olarak kırsal köylere giderek, köy çocukları için düzenlediği etkinliklerle yüzlerini güldürüyor.
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Karahan, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir kurumda temizlik görevlisi olarak çalıştığını belirterek, arta kalan zamanlarını ise gönüllü palyaço olarak çocuklarla vakit geçirdiğini söyledi. Diyarbakır Sosyal Etkinlik Topluluğu adı altında kimi zaman parklarda, bazen de kentin kırsal bölgelerindeki köylere gittiğini dile getiren Karahan, "Çocukları eğlendirmeyi, güldürmeyi ve onlarla birlikte oyun oynamayı çok seviyorum" diye konuştu.
AMACI ÇOCUKLARI SEVİNDİRMEK
Birkaç aydır palyaçoluk yaptığını kaydeden Karahan, "Genelde palyaçoluk bir iş temelinde ya da ücret karşılığında yapılıyor. Kadın palyaçolar çok yok aslında. Organizasyon şirketlerinden teklifler de aldım. Fakat kabul etmedim. Çünkü ben bu işi çocukları eğlendirmek, güldürmek ve sevindirmek için gönüllü bir şekilde yapıyorum. Benim zaten hali hazırda bir mesleğim var. Temel amacım ise kırsaldaki çocuklara ulaşmak ve onları sevindirmek" dedi.
“ÇOCUKLARIN TEPKİLERİ ÇOK GÜZEL”
Çok güzel tepkiler aldığını da ifade eden Karahan, şunları söyledi: "Bana dönük tepkiler o kadar güzel ki. Düzenlenen etkinliklerde çocuklar özellikle bana doğru koşuyorlar. Zaten ben palyaçoluğa başlarken temel hedefim oydu, çocukların gözlerindeki o ışığı görmekti. Çocukluluğunu yaşayamamış, çok fazla gülememiş, oynayamamış birçok insan var. Aslında ben öncelikle kendi içimdeki çocuğu eğlendiriyorum. Çocukları eğlendirirken içimdeki çocuğu da iyileştiriyor ve bir nevi kendimle de oyun oynuyorum."
KÖYLERDEKİ ÇOCUKLARA ÇOK GÜZEL ANILAR YAŞATIYOR
Karahan, kırsal köylerde çocuklarla yaptıkları etkinliklere dair güzel anılarını da şöyle anlattı:
“Geçen hafta bir köye gittik o gün de hava yağmurlu ve biraz soğuktu. Çocuklar dışarıda değildi. Herkesin kapısını da tek tek çalamazdım. Ne yapabiliriz diye düşündük ve ardından sağ olsunlar bize caminin kapısını açtılar. Caminin hoparlöründen, çocuklar palyaço geldi, hadi hepinizi eğlendirmeye geldim diye seslendim. Ve bir anda çocuklar meydanda toplantı. Çok güzel bir şekilde eğlendik. Onlar hayatları boyunca hiç bu anıyı unutmayacaklar, ben de öyle."
“MUTLU ETTİĞİMİZ BİR DÜNYA ÇOK DAHA GÜZEL”
Palyaçonun çocukların psikolojisi üzerindeki etkilerinden de bahseden Karahan, "Çocuklar başta palyaçoyu merak ediyorlar, 'acaba bizden biri mi' diye dokunmak istiyorlar. Bana 'gerçek misin' diye soruyorlar. Bazen saçımı gösteriyorum, bazen de burnuma dokunuyorlar. Onlar için tamamen bir mutluluk figürüdür palyaço. Çocukların mutlu olduğu bir dünya çok güzel.
Oyun oynamak bir terapi gibidir. Bazen 3 saat koşturuyorum, onlarla birlikte oynuyorum. Bana diyorlar ki 'hiç yorulmuyor musun' gerçekten yorulmuyorum. Çünkü aynı zamanda bana da bir terapi gibi geliyor. Çocukları mutlu ettiğimiz bir dünya çok daha güzel" diye konuştu.