Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri tarafından hazırlanan raporda sona eren eğitim öğretim yılına dair kentteki durum rapora şu ifadelerle yansıdı:
Milyonlarca öğrenci kendi anadilinde eğitim göremedi
“Bu eğitim-öğretim yılı da anadili Türkçe olmayan milyonlarca çocuğun kendi anadili olmayan bir dille eğitim-öğretime başlandığı bir yıl olmuştur. Anadilinde eğitimden yoksun olarak eğitim-öğretime başlayan öğrencilerimiz kendilerini sınıf ortamına yabancı hissetmiş ve gittikleri okula ise aidiyet problemleri yaşamışlardır.
Eğitimciler şiddete uğradı
Kentimizde son birkaç yılda eğitim emekçileri öğrencilerinin gözleri önünde defalarca veli şiddetine maruz kalmıştır. Cezasızlık politikaları saldırganları durdurmamış aksine cesaretlendirmiştir. Kimi okul müdürlerinin mobinge varan uygulamaları da eğitim emekçilerinin kendi meslektaşlarından gördüğü bir şiddete dönüşmüştür. Siyasal iktidara yakın sendika üyeliğinin en önemli ölçüt olduğu bu süreçte liyakatsiz kişilerin kurum yöneticisi olmaları işyerlerimizde karar alma süreçlerinde demokratik yöntemin terk edildiği, çalışma barışımızın zayıfladığını bir kez daha dile getiriyoruz.
Ekonomik tablo eğitim camiasını derinden etkiledi
Toplumun her alanında ağırlığı hissedilen ekonomik kriz koşulları öğrencilerimizin beslenme sorununu da ortaya çıkarmıştır. Fazla ders sayıları, uzun süre okulda kalmaları öğrencilerin yeterince ve sağlıklı beslenememesi öğrencilerimizin hem ders başarısını hem de sağlığını ciddi anlamda etkilemektedir. Artan maliyetler, ekonomik krizin ağırlığını eğitim emekçileri de iliklerine kadar hissetmişlerdir. Özellikle göreve yeni başlayan köy ve ilçelerde çalışan eğitim emekçileri servis ücretleri ve kira maliyetleri karşısında zorlanmaktadırlar. İl genelinde düzensiz yerleşme, nüfus yoğunluğu okulları da etkilemektedir. Kimi bölgelerde nüfusun yoğun olması, derslik sayısının yetersiz kalması ve yeni okulların yapılmaması derslik başına düşen öğrenci sayısını ortalamanın üzerine çıkarmıştır. Nüfusun yoğunlaştığı bölgelerde yeni ilkokul ve ortaokul yapmak yerine tam gün eğitim terk edilmiş neredeyse bütün ilk ve ortaokullarda ikili eğitime geçme kararı alınmıştır. Bu durum hem öğrencileri hem de öğrenci velilerini mağdur etmiştir.
200 binden fazla yurttaş il içinde yer değiştirdi
6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen depremlerin etkisini yoğun bir şekilde hisseden kentlerden biri de Diyarbakır oldu. Depremlerde 7 bina yıkılırken resmi rakamlara göre 414 kişi yaşamını yitirmiştir.902 kişi ise yaralı olarak kurtarılmıştır. Depremlerde 1 arkadaşımız kalp krizi geçirerek 6 arkadaşımız ise enkaz altında kalarak ne yazık ki yaşamını yitirmiştir. Yapılan hasar-tespit çalışmalarında 26 binanın yıkık,64 binanın acil yıkılacak,4612 binanın ağır hasarlı,3428 binanın ise orta hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Depremin etkisiyle yaklaşık 200 binden fazla yurttaş il içinde yer değiştirmiştir. Yaşanılan depremden hemen sonra iki nolu şube binamızı KESK koordinasyon binasına çevirerek hem Diyarbakır’daki depremzedelere hem de bölge illerindeki depremzedelerle dayanışmayı başlattık. Gerçekleştirdiğimiz dayanışma kampanyasıyla depremden ağır etkilenen bölgelere yardımlarımızı ulaştırdık.”