ÖZEL HABER - Fuat BULUT
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliği gerekçe gösteren ve belirlenen ücreti az bulan servis taşımacılığı yapan firmalar, Diyarbakır’da krize neden oldu.
Diyarbakır’ın Bismil, Sur, Çınar, Bağlar ve Kayapınar ilçesinde binlerce öğrenci, 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı’na henüz “merhaba” diyemedi. Bunun en önemli sebeplerinden biri, uzun yıllardır kırsal kesimde taşımalı eğitimde servis işini yapan firmaların ihaleyi alan başka firmalara uyguladığı baskı.
KORUCU VE MUHTARLARDAN BASKI
Gazetemize konuşan Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden üst düzey bir yetkili, konunun artık kaymakamlar üzerinden kolluk güçlerine havale edildiğini söyledi. Bazı kırsal bölgelerde korucu ve muhtarların ihaleyi alan firmalara ve hatta köylülere baskı uyguladığını belirterek, şunları ifade etti:
‘MÜFETTİŞLER USÜLSÜZLÜĞÜ TESPİT ETTİ’
“Geçen sene ihaleyi alan firmalar, diyelim A köyünde 10 araçla taşıma yapması gerekirken 5 araçla taşıma yapıyor. Diğer araçları da taşıma yapmış gibi gösterip parasını alıyor. Usulsüzlük yapıyor. Bununla ilgili bakanlık müfettişleri geldi soruşturma yaptı. Usulsüzlükler tek tek tespit edildi. Ciddi bir para cezaları da gelecek yakın zamanda. Gelmeyen 5 aracın parası da alınmış ya bu paranın yarısı şoförlere verilmiş yarısı firmaya. Şimdi bu sene başka bir firma ihaleyi aldı. Firma o köydeki şoförlere diyor ki ‘kardeşim bu parayı olduğu gibi size veriyorum, gelin taşıyın’ adamlar da diyor ki ‘kardeşim biz geçen sene daha fazla almıştık bu sene bu fiyata taşımıyoruz.’ Firma diyor ki ‘sen taşımıyor musun kardeşim’, ‘taşımıyorum’ diyor. ‘O zaman ben kendi aracımı gönderiyorum köye’ diyor.
‘BAZI MUHTAR VE KORUCULAR ENGEL OLUYOR’ İDDİASI
Kendi aracını gönderiyor, bu sefer o taşıma firması, köydeki şoförler, ya muhtar ya korucu, bunlar öğrencileri göndermiyor firmanın aracına. Biz çocuklarımızı yabancı araca bindirmeyiz, istediğimiz parayı da vermezseniz biz de taşımayız. Adamlar kendi 3 kuruşluk menfaatleri için çocukları 1 aydır eğitimden mahrum bırakmış durumda. Bu taşıma işini yapanlar genelde ya korucu ya da muhtarın oğlu. Onlar organize ediyor. Böyle bir yapı var. Şimdi çıkıp diyorlar ki devlet taşımıyor çocukları. Devlet sana taşı diyor taşımıyorsun, usulsüzlük yapıyorsun. Devlet kendi araç gönderiyor çocuğu vermiyorsun. Kaç gündür araçlar köye gidiyor ancak çocuklarını okula göndermiyorlar. Ya benim araca ya benim fiyata ya da çocuğu göndermiyor. Birileri köylüleri etkiliyor. Akraba ve para ilişkileri var işin içinde.”
BİSMİL’DE SORUN ÇÖZÜLDÜ
Alınan bilgiye göre Bismil’de 10 bin öğrenciyi etkileyen sorun, kaymakamlığın yapmış olduğu toplantı sonucu çözüldü. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Bağlar ve Sur’da ilk ve ortaöğretimde, Kayapınar’da ise 4 bölgede lise öğrencilerini etkileyen taşımalı eğitim sorununun devam ettiğini söylediler. Kayapınar Kaymakamlığı, Valilik’ten gelen talimat üzerine sorunun çözülmesi için ilgili birimlerle acil toplantı yaptı.
ÇINAR’DA EMNİYET VE JANDARMA DEVREYE GİRECEK
En önemli sorunun yaşandığı Çınar’da ise emniyet ve jandarma güçleri devreye girecek. İhaleyi alan firmanın araçlarına engel olanlara yasal işlem yapılacak.
MİLLİ EĞİTİM GÖRÜNTÜLERİ EKSPRES’LE PAYLAŞTI
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, ihaleyi alan firmalara ait servis şoförlerinin, köylerde yaptıkları çekimleri gazetemiz Güneydoğu Ekspres’le paylaştı. Görüntülerde, köylere giden servisçiler, yerleşim yerinin adını, tarihi vererek, “Geldik ama öğrenci yok” ifadesini kullanıyor.
MEB YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ
Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Yönetmeliğe göre ‘Taşıma merkezi okula uzaklığı 30 kilometreden fazla olan, taşınması ekonomik olmayan, iklimi veya ulaşım şartları taşımaya elverişsiz olan yerleşim birimlerinde ikamet eden ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerini, zorunlu olarak yatılı bölge ortaokulları ve pansiyonlu okullara yerleştirdikten sonra taşıma hizmetinden faydalanacakları ve öğrencisi taşınacak yerleşim birimlerini gruplandırarak taşıma merkezi okul/kurumları belirlemek’ ifadesi de yer aldı.
Bu değişiklik nedeniyle kırsal bölgelerde ailelerin kız çocuklarını yurtlara göndermediği belirtiliyor. Ayrıca taşımalı eğitimde servis yapan firmalar, araçlarda en çok öğrenci sayısını 10’dan 16’ya çıkaran maddeye tepki gösteriyor. Bu durumda daha önce 3 araçla taşınan öğrenciler artık 2 araçla taşınıp tasarruf amaçlanıyor. Daha önce araç başına ücret alan servisçiler, bu maddeye de itiraz ediyor.”