Özel Haber-Fuat BULUT
Diyarbakır’da engellilerin yaşamını eşit yurttaşlık temelinde kolaylaştırmak için kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, kentin 5 yıllık strateji planını buna göre hazırlıyor. Türkiye’de ilk kez Engelli Daire Başkanlığı’nın kurulması için düğmeye basan belediye, bu temelde Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli ve Yaşlı Şube Müdürlüğü öncülüğünde "Yerel Yönetimlerde Engelli Politikaları ve Uygulamaları" konulu panel düzenledi. Panele katılan eş başkanlar, engelli yurttaşlar ve örgütlü oldukları STK’lar, görüş ve önerilerini sundu.
“ŞEHİR SADECE ENGELLİ OLMAYANLAR İÇİN DEĞİLDİR”
Eş Başkan Doğan Hatun, “Şehir sadece engelli olmayanlar için değildir, şehir, mahalleler, evler, sokaklar, meydanlar, caddeler, kaldırımlar herkes için aynı olmalı ve engelliler burada rahat bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmelidir. Bugün parklardan kaldırımlara, mimariden mühendisliğe kadar şehir planlamasıyla ilgili kararlar almamız gerekiyor ki öncelikle zihnimizdeki engelleri kaldıralım. Önce beynimizdeki bariyerleri kaldıralım, sonra tüm alanları ona göre planlayalım, özgür bir yaşamı yeniden her birlikte örelim” dedi.
ENGELLİ DAİRE BAŞKANLIĞI KURULUYOR
Eş Başkan Serra Bucak da engellilere yönelik çalışmaların, 5 yıllık Stratejik Plan’da görülebilecek hizmetlerin ötesinde bir zihniyet, algı ve tarz dönüşümü olarak gördüklerini vurguladı ve engellilik tanımının dar bir alana sıkıştırılmaktan kurtaracaklarını söyledi. Diyarbakır’ın, engellileri aktif birey olmalarının yolunu açığa çıkaracak bir model olmasını istediklerini kaydeden Bucak, “Amed’in bir pilot bölge olmasını istiyoruz. Bu öncü kentin Türkiye’nin her kentine örnek olmasını istiyoruz. Biliyorsunuz Engelli Daire Başkanlığı’nın kurulması için bir adım attık” dedi.
TEKERLEKLİ SANDALYELERE ÜCRETSİZ TAMİR
Bu çerçevede Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü, engelli bireylerin yaşadığı zorlukları en aza indirmek için kolları sıvadı. Şube Müdürlüğü, Sümer Park Ortak Yaşam Alanı içinde yer alan bakım onarım atölyesinde ortopedik engelli bireylerin mobilize olmasına ve daha rahat hareket etmesine imkan sağlayan akülü ve manuel tekerlekli sandalyelerin bakım onarımı ve parça değişimini ücretsiz bir şekilde yaparak bireylere destek oluyor.
“GEZİCİ TAMİR ARAÇ UYGULAMASINI DA BAŞLATIYORUZ”
Gazetemize Güneydoğu Ekspres’e konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürü İsmail Değirmenci, 2014’ten bu yana faaliyet gösteren atölyeyi teknik olarak güçlendirdiklerini söyledi. Her gün 10 aracı tamir ettiklerini, tekerlek ve joistik değişimi ve akü arızasını giderdiklerini ifade eden Değirmenci, “5 yıllık Stratejik Plan için bir proje hazırladık. Bu proje içerisinde gezici tamir araçları ile kırsal ilçe ve mahallelerimizdeki engelli bireylerimize ait tekerlekli araçlarını bakım ve onarımını da yapacağız” dedi.
Değirmenci, ayrıca akülü ve tekerlekli sandalye bakım onarım atölyesinden faydalanmak isteyen bireylerin, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü’ne müracaat edebileceğini söyledi.