ÖZEL HABER - Fatma TEMEL / Güneş OCAĞA

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Mezopotamya Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen, Türkiye’nin 7 bölgesinden 314 firmanın katıldığı 15. Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarının son günü. Birçok yerel firmanın katıldığı fuara bölge illerinden ve yurt dışından ziyaretçiler katılım sağladı. Fuara katılım sağlayan firmaların çoğu ziyaretçi katılımından memnun.

Diyarbakır’da Firmalar Fuardan Memnun Ayrılıyor5


‘Bölge kentlerinden gelenler var. Katılım oranı yüksek’

Mahmut Suçiçek isimli firma sahibi, “Fuar çok güzel ve verimli geçiyor. Diyarbakır’ı çok güzel bir teknolojiyle buluşturduk. Bu anlamda EPDK’dan elektrikli araçlar için şarj istasyonu lisansı aldık. 49 yıllığına Türkiye’nin her yerinde geçerli. Bizim öncelikli hedefimiz Diyarbakır’daki ve bölge illerindeki elektrikli araçlar için şarj istasyonu ihtiyacını gidermek. Bölgedeki eksikliğin farkına vardık.

Diyarbakır’da Firmalar Fuardan Memnun Ayrılıyor3

Diyarbakır’daki tek firma olarak bu hizmeti gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda hızlı bir şekilde çalışmalara başladık birçok yerle sözleşmeler imzaladık. Diyarbakır’ın birçok yerinde şarj istasyonu kurduk. Yarım saatte araçları şarj eden cihazlardır. Akaryakıt fiyatlarında büyük bir artış söz konusu, 3 bin liraya doldurduğunuz depoyu gittiğiniz yol ile elektrikli araçlarda 400 liraya doldurulduğunuz depoyla aynı kilometreleri gidiyor.  Ciddi anlamda bir fiyat farkı var. Her geçen gün elektrikli araç alınımı oluyor. Fuara katılma düşüncemiz yoktu son anda gelişti. Bu kadar ilgiyi beklemiyorduk doğrusu. Olumlu dönüşler alıyoruz. Bu durumdan ötürü mutluyuz“ dedi.


Fuarda katılım sağlayan Tarık Türk isimli gübre firması sahibi, “Diyarbakır bölge bayisiyiz. Katılım çok iyi beklediğimiz gibiydi. Her şey yolunda. Küçükbaş, büyükbaş hayvan yemi satıyoruz.  Et oranına göre fiyatlar uygundur. Et fiyatlarına baktığında et daha çok öndedir. Bölge kentlerinden gelenler var. Katılım oranı yüksektir. Fiyatlar 500-600 civarı“ dedi.

Diyarbakır’da Firmalar Fuardan Memnun Ayrılıyor4


‘İnsanlar gelip bakıyor ama alım gücü yok’

Mehmet Yaşar isimli firma sahibi şunları söyledi: “Zirai ilaç, tohum ve gübre firmayız. İlgi alaka var. Birçok ilaç çeşidimiz var. Diyarbakır’ın yerel firmasıyız. Bölgeden yurt dışından gelenler oluyor. İlgi alaka var.”

 
Ramazan Uyanık isimli katılımcı fuardan beklentilerinin karşılanmadığını dile getirerek, “Bu yıl fuar biraz sönük devam ediyor. İnsanlar gelip bakıyor ama alım gücü yok. Çok iyi geçtiğini söyleyemeyiz. Motor fiyatlarımız bir milyon 700 binden başlıyor 7 milyona kadar çıkıyor. Motorlarımız genelde Alman, Amerikan ve Hindistan’dan. Firmamız Diyarbakır’da. Beklentilerimizi karşılanmadı“ dedi.


Ahmet Suçiçek isimli firma sahibi ürünleriyle ilgili şunları söyledi:

 “Bu sene tarım fuarında dronlar ilgi odağı oldu. Bir önceki fuara nazaran ilgi daha fazla diyebilirim. Bu sene daha çok arazi sahiplerimiz ve çiftçilerimiz dronlara bakıyor.  Tabi bu hoşumuza gitti. Artık çiftçilerimizin ilgi duyduğunu fark ettik. Makinalar ilaçlamada gelişmiş bir teknolojiyle yapıldı. Ziraai ilaçlama alanında kendini geliştiren bir firmadır. Yağışlı havalarda makinaların diğer makinalara nazaran daha pratik ve kullanışlı olduğunu gördük.

Makinalara santimetre hassasiyetinde çalışan makinalardır. Gece gündüz operasyonlar yapabiliyorlar. Traktörlerde istenilen düzeyde ilaç ve ya gübre püskürtmesi sağlanmazken bu makinalarda rahatlıkla sağlanır.  Bu sene yağışlar çok olduğu için arazilere traktörlerin girmesi de güç oldu. Her sene dronları ilaçlamalarda kullanırken bu sene katı gübrede de kullandık.”

Muhabir: Fatma TEMEL / Güneş OCAĞA