Diyarbakır

Diyarbakır’da gazetecilere çifte standart!

Diyarbakır’da 12 Eylül 1980 askeri darbesinde yaşanan işkencelerle gündeme gelen Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’nde yürütülen çalışmaları çekmek isteyen gazetecilere çifte standart uygulandı.

Abone Ol

Diyarbakır’da 12 Eylül 1980 askeri darbesinde işkenceyle anılan Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’nin müze yapılması için çalışmalar başladı. Ağır işkenceler yaşandığı için ‘Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi’ arasına giren 5 Nolu Cezaevi’nde çalışmalar başlarken, gazeteciler cezaevinde yürütülen çalışmaları takip etmek için harekete geçti.

ÇEKİM İÇİN İZİN ŞARTI GETİRİLDİ

Gazetecilerin cezaevi içinde yürütülen çalışmaları görüntülemek istemesi izne bağlandı. Geçtiğimiz günlerce birçok basın kuruluşu cezaevi içinden çekim yaparken, bugün de farklı basın kuruluşları cezaevinde yürütülen çalışmaları takip etti. Gazeteciler aldıkları izin ile çekim yaparken, bazı gazetecilere ise izin verilmedi. Bunlardan biri de gazetemiz Güneydoğu Ekspres oldu.

GAZETEMİZE İZİN VERİLMEDİ

Güneydoğu Ekspres Gazetesi olarak ulaştığımız İl Kültür Turizm Müdürlüğü, izin için bizi Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğüne yönlendirdi, orası da Kültür Bakanlığı Basın Müşavirliğine yönlendirdi. 

Kültür Bakanlığı yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde “Çekim yapabilirsiniz. Kurumsal mail adresinden mail atmanız yeterli” cevabı aldık. Mail yolladıktan sonra gittiğimiz cezaevinde görevliler izin bilgisinin ulaşmadığını, Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nden gelecek izin ile çekim yapılabileceğini söyledi.

Bunun üzerine aradığımız Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilisi “Beş dakikaya hemen ayarlıyoruz” diyerek izin verileceğini söyledi. Ancak bir süre sonra geri dönen yetkili, bir sıkıntı olduğunu ve bu sorunu aşamadıklarını belirterek çekim izninin çıkmadığını söyledi. Ancak önümüzdeki hafta tekrar irtibat kurabileceğimizi söyledi.

ÇİFTE STANDARTA TEPKİ

Kültür Bakanlığı, Diyarbakır İl Kültür Müdürlüğü, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü arasında geçen görüşmeler sonuç vermeyince çekim yapamadık. Güneydoğu Ekspres’in yanı sıra cezaevinde çekim yapmak isteyen farklı basın kuruluşu çalışanlarının da çekim yapmasına izin verilmedi. Kurumlar arasında yapılan bu ayrım ve çifte standart gazetecilerin tepkisine yol açtı.