HABER - İbrahim İnanç YILDIZ
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, enerji maliyetlerini düşürme iddiasıyla Bağlar ve Eğil ilçelerinde 40 megawatt (MW) güçlük Güneş Enerji Santralleri (GES) kurmayı planlıyor. Eğil’de kurulacak 30 megawatt gücündeki santralin maliyetinin yaklaşık 921 milyon lira tutacağı açıklandı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, konuya dair İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergesi verdi. Kaya verdiği önergede, söz konusu projenin DİSKİ’nin kayyım tarafından atanan şaibeli müdürü Fırat Tutşi tarafından seçim öncesi yapılmak istenmesine dikkat çekti.
“YOLSUZLUK NEDENİYLE GÖREVDEN ALINMIŞTI”
Fırat Tutşi’nin ilk olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı yerine atanan kayyım Cumali Atilla tarafından DİSKİ Genel Müdürlüğü görevine getirildiğini ifade eden Kaya, “2019 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Adnan Selçuk Mızraklı, Tutşi’yi yolsuzluk nedeniyle görevden almıştır. Tutşi’nin belediye kaynaklarını kullanarak makam odasına yaptırdığı lüks banyo kamuoyunda tartışılmıştır. Ağustos 2019’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ikinci defa kayyım atanmasının ardından Tutşi, DİSKİ Genel Müdürlüğü görevine iade edilmiş ve çalışanlara yönelik baskı ve sürgünle gündeme gelmiştir. Tutşi, Beyda Yıldız isimli belediye çalışanını İdare Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen Hazro, Ergani ve Silvan İçme Suyu Arıtma Tesislerine sürgüne göndermiştir. Beyda Yıldız, sürgün sürecinde yaşadığı stres nedeniyle beyin kanaması geçirmiştir” dedi.
“SAYIŞTAY RAPORLARINDA USULSÜZLÜKLER”
Sayıştay raporlarına dikkat çeken Kaya, “2022 yılına ait Sayıştay raporu hâlâ açıklanmayan DİSKİ’nin 2021 yılı raporunda; idare mülkiyetindeki taşınmazların muhasebe kayıtlarının gerçek durumu yansıtmadığı, tahsis edilen ve tahsisli kullanılan taşınmazların muhasebe kayıtlarının yapılmadığı, hurdaya ayrılan tüketim malzemelerinin yanlış hesap koduyla izlendiği ortaya çıkarılmıştır. Sayıştay denetimde ayrıca abonelerden alınan teminat bedellerinin güncellenmediği, DSİ tarafından sondaj izni verilen kuyularda faydalı tüketim miktarını aşan kısım için DİSKİ tarafından tespit, izleme ve ücretlendirme işlemlerinin yapılmadığı tespit edilmiştir. Yerel seçimlere kısa bir süre kala yaptığı yolsuzluk ve hukuksuz uygulamalara gündemden düşmeyen bir bürokratın belediye bütçesine büyük bir yük bırakacak projeyi ihalesinin denetlenmesi elzemdir” dedi.
“İDDİALAR ARAŞTIRILDI MI?”
Kaya, Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:
“DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi hakkındaki iddialar Bakanlığınız döneminde araştırıldı mı?
DİSKİ’nin 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda tespit edilen usulsüzlükler Bakanlık tarafından araştırıldı mı?
2022 yılı Sayıştay Denetim Raporu açıklanmayan kaç belediye vardır? Denetim verilerini Sayıştay’a iletmeyen belediyelere ve bağlı kurumlara ilişkin bir soruşturma başlattınız mı?
DİSKİ’nin Bağlar’da hayata geçirmeyi planladığı GES projesi maliyeti ne kadardır?”