ÖZEL HABER - Sertaç KAYAR
Diyarbakır’ın UNESCO Dünya Kültür Miras Alanı’nın tampon bölgesinde bulunan Hevsel Bahçeleri ile Dicle Nehri’nde yıllardan bu yana sık sık yaşanan ve geçtiğimiz günlerde tekrar gündeme gelen tahribat büyük tepki çekti. Güneydoğu Ekspres’in defalarca gündeme getirdiği ve en son “Diyarbakır’ın kültür mirasına kepçeyle dadandılar!” ile “Diyarbakır’ın kültür mirasına kepçeyle girdiler” başlıklı haberlerle duyurduğu işgal ve tahribata karşı kurumlar harekete geçti.
HEVSEL, BELEDİYE VE ÜNİVERSİTE BİR ARAYA GETİRDİ
Hevsel Bahçeleri’ndeki işgal ve tahribat, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Dicle Üniversitesi arasındaki buzları da eritti. Yıllardır ortak çalışmalarda bulunmayan Belediye ve Üniversite, işgal ve tahribat konusunda mutabık kalarak, müdahale kararı aldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, iş makinalarıyla izinsiz yapılan çalışmalara 3 kez müdahale ederek tutanak tuttu. Kentin kültürel mirası olan Hevsel Bahçeleri’ndeki işgale büyük duyarlılık gösteren Dicle Üniversitesi de 4 kez işgale müdahale etti.
KÜLTÜR BAKANLIĞI BİLGİLENDİRİLDİ
Hevsel’deki tahribat ve işgal, kentteki birçok kurumun da tepkisini çekerken, ekoloji aktivistleri konu ile ilgili girişimlerde bulunarak, tahribatın son bulması için kurumlar ile yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. UNESCO İzleme Komitesi de yaşanan büyük tahribat ile ilgili Kültür Bakanlığı’na bilgi verdi. Yine UNESCO İzleme Komitesi, tahrip edici müdahaleden Kültür Bakanlığı’nı haberdar etti.
ORTAK TUTUM MEMNUNİYETLE KARŞILANDI
Üniversite ve Belediye’nin ortaklaşması, ekoloji aktivistleri tarafından memnuniyetle karşılanırken, ekoloji aktivistleri “Uzun yıllardan sonra özlenen işbirliği Dicle Üniversitesi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ortaklığında gerçekleşti. İşgallere karşı bu işbirliği ve duyarlılık bundan sonra da devam etmeli. Ve kentin tüm bileşenlerini de bünyesine katarak Amed’e yaraşır bir gelecek kurgusu kurulmalıdır” çağrısı yaptı.
EKSPRES TAHRİBATI DUYURMUŞTU
Hevsel Bahçeleri’nin söz konusu bölümünde geçtiğimiz aylarda uyuşturucu operasyonu yapılmış ve yüksek miktarda uyuşturucu ele geçirilmişti. Operasyonun ardından bazı şahıslar tarafından alanın etrafı bariyerlerle çevrilerek, kapısına kilit vuruldu. Çevredeki tarla sahipleri ve kent sakinlerinin buradan geçişine izin verilmedi. İş makinelerinin de görüldüğü alanda tahribat uzun süre devam etmişti.
UNESCO ŞUBAT AYINA KADAR SÜRE VERMİŞTİ
Güneydoğu Ekspres, UNESCO’nun Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri’nde yaşanan tahribatlar ve buna yönelik aldığı tavsiye kararlarını “Diyarbakır, kültürel miras için tarihi bir yol ayrımında!” başlıklı haber ile duyurmuştu. UNESCO, Diyarbakır’ın Dünya Mirası Listesi’nde bulunan tarihi mekanlardaki tahribatlara dikkat çekerek, kültürel varlıkların güncel korunma durumu ve eylem planları ile ilgili 1 Şubat 2025 tarihine kadar süre vermişti. Ayrıca korunmayan varlıkların miras listesinden çıkarılma riski bulunuyor.