ÖZEL HABER - Fatma TEMEL
İthal ilaçlarda uygulanan euro kuru, sektörü zorlamaya devam ediyor. Türkiye’de 2024 yılında 604, 2023 yılında ise 328 tane ilacın ruhsatı iptal edildi. Son iki yılda toplam 938 ilacın ruhsatının iptal edilmesi ilaç sektörünü olumsuz etkiliyor. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Turgay Yaşar, yurtdışındaki firmaların ilaç ruhsatlarını iptal etmesinin iki temel sebebi olduğunu belirtti.
RUHSAT İPTALİNİN İKİ TEMEK SEBEBİ
Yaşar, 938 ilacın ruhsatının iptal edilmesinin nedenini şöyle açıkladı: “Bu ilaçların yüzde 90’ı yurtdışından Türkiye’ye gelen ilaçlardır. Bunların arasında göz damlaları, antibiyotikler, tansiyon ve şeker ilaçları, öksürük şurupları gibi ilaçlar vardır. Bunların piyasadan çekilme ve ruhsatlarının iptal olmasının birkaç sebebi vardır. Birincisi sebebi Türkiye’de ilaç fiyat kararnamesi vardır. Cumhurbaşkanlığı tarafından belirleniyor. Euro kurunun yüzde 60 bandına göre yapılıyor. Şuanda Türkiye’deki ilaç fiyatı 21,64 civarındadır. Euro’nun 37 lira olduğu bir dönemde firmalar 21 liradan fiyat vermek istemiyor. İkinci sebep ise şu; Türkiye’de oturmuş ilaçlar vardır. Benzer antibiyotik veya şuruplar geldiği zaman pazar payını yeterli miktarda bulamayınca sistemden çekiliyorlar.”
“ZAM ÖNCESİ BAZI İLAÇLARA ERİŞİMDE SIKINTI YAŞIYORUZ”
Türkiye’nin ilaç sanayisinin dışa bağımlılığını kesmesi gerektiğini söyleyen Yaşar, “Türkiye’nin yerli ilaç sanayisini güçlendirmesi lazım. Dışa bağımlı olduğu için firmalar fiyatları beğenmediğinde hemen çekiliyorlar. Onun için Türkiye’nin araştırma-geliştirme ve ilaç sanayisini bir çatıda tutup yerli ilaç sanayisini güçlendirmesi lazım. Bu ilaçların yerine başka ilaçlar kullanılabilir. Çünkü Türkiye’de yaklaşık 8 bin ilaç var. Bunların önemli bir kısmı ise kronik ilaçlardır. Ama dönemsel olarak bazı ilaçlar vardır. Firmalar fiyatları beğenmediği zaman ilaçları geri çekiyor. Zam öncesi bazı ilaçlara erişimde sıkıntı vardır.
Onu da Diyarbakır Eczacılar Odası olarak Watsapp gruplarımızda paslaşıyoruz ve hastalarımızı ilaçsız bırakmıyoruz. İptal olan ilaçlar kadar içeri giren ilaçlar vardır” diye konuştu.