Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo, kolera, dizanteri, sarıhumma, şark çıbanı gibi hastalıkların önlenmesi için bilimsel mücadele yöntemleriyle ilaçlama çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda yaz ayları boyunca ilaçlama çalışmaları yürüten ekipler, şimdi ise kışlak ilaçlama çalışmalarının startını verdi.
Kışlak ilaçlama faaliyetleri; 290 personel, 68 araç, 380 değişik makine ve teçhizatla 17 ilçe ve bin 46 merkezde yürütülüyor.
HEDEF POPÜLASYONU KONTROL ALTINDA TUTMAK
Kent genelinde 12 Aralık 2024 tarihi itibari ile kapsamlı bir çalışma başlatan ilaçlama birimlerinin ilk hedefi, ilkbaharda yürütülecek çalışma öncesi yeni bir kaynak haritası oluşturmak. Elde edilen verileri mekanik mücadele için ilgili diğer birimlerle paylaşmak ve gerekli önlemlerin alınması planlanıyor.
İkinci hedef de mikro klima etki gösteren alanda (dış veya genel ortama göre sıcaklık, nem vb. değerlerde farklılık gösteren yerler) yaşamını sürdüren sivrisinek, karasinek ve tatarcık erginlerine karşı mücadele yürütmek ve popülasyonu kontrol altında tutmak.
Kışlak mücadelesi kapsamında kent ve kırsal ilçe merkezlerindeki merkezi ısıtma sistemleri, geçiş noktaları, kalorifer kazan daireleri, fosseptik çukurlar, rögarlar, kullanılmayan bina bodrumları ve benzeri yerlerin ilaçlanması hedefleniyor.
ARGE çalışmaları kapsamında ise zararlılara karşı direnç testleri ve tür tayini çalışması yürütme, sivrisinek ve karasinek üreme yerlerinin coğrafi bilgi sistemi kullanılarak üreme noktaları haritasının oluşturulması, ekosisteme zarar vermeden sivrisinek ve karasinek mücadelesi sağlamak, gündüz kaynak tarama ekiplerinin periyodunu düzenleyip eşit periyod haline getirmek ve gece ULV ekiplerinin periyodunu düzenleyerek eşit periyodlar haline getirilmesi hedefleniyor.