Fatma TEMEL – Özel Haber


Hareketsiz yaşam, beslenme şekilleri, GDO’lu gıda tüketimi, sentetik madde kullanımı ve genetik faktörlerin gençlerde kalp krizi riskini arttırdığını belirten Uzman Dr. Hüseyin Akçalı, “Yılda 130-140 bin kişi kalp krizi, kalp damar hastalıklarına bağlı ölüyor. Birinci sırada kalbe bağlı ölümler var. Kanser ikinci sırada yer alıyor. Kalp, damar hastalıkları bütün ölümlerin yüzde 35-40 bandını oluşturuyor. Her üç kişiden biri kalp-damar hastalıklarına bağlı rahatsızlıklardan hayatını kaybediyor. Kalp krizleri, sıcak ve aşırı soğukta tetiklenebiliyor. Aşırı sıcak havalarda saat 10.00 ve 15.00 arasında dışarı çıkılmamalıdır. Bulaşıcı hastalıklar da kalp hastalarını kötü etkiliyor. Ağustos ayında çok dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Diyarbakır’da Kardiyoloji Uzmanından Uyarı3

SENTETİK MADDE KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR

Gençlerin kalp krizinden değil, yapısal kalp hastalıkları ve ritim bozukluğundan hayatlarını kaybettiğini ifade eden Akçalı, “Ani ölümlerin çoğu aslında kalp krizi değildir. Hareketsiz yaşam, obezite, hipertansiyonda kalp krizi riskini artırıyor. Haftada üç gün 150 dakika koşu veya yürüyüş öneriyoruz. Sentetik madde kullanımı gençlerde kalp krizi riskini çok arttırıyor” diye konuştu. 

COVİD AŞISI KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTTI”

Covid aşılarının kalp krizi riskini arttırmadığını aksine kalp krizi riski ve kalp haslıklarına bağlı ölüm oranlarını azalttığını ifade eden Akçalı, şöyle konuştu:
“Covid aşılarının kalp krizi riskini arttırıp arttırmadığı bize en sık sorulan sorulardan biri. 10 milyona yakın insan tarandı. Covid aşısının kesinlikle kalp krizi, kalp hastalığı üzerinde negatif bir etkisinin olmadığı tam tersine covid aşısının kalp haslıkları riski oranını düşürdüğünü biliyoruz.”

Muhabir: Fatma TEMEL