ÖZEL HABER - Sertaç KAYAR
Yıllardır ağaç kesimi ve tahribatlarla gündeme gelen Kıtılbıl Mahallesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Hevsel Bahçeleri'nin tampon alanında bulunuyor.
Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ne bağlı Kıtılbıl, geçtiğimiz yıllarda kayyum yönetimindeki Sur Belediyesi tarafından adı değiştirilerek ‘Fetih’’ yapılmıştı. Sur Belediyesi Meclis Başkanı ve iki üyenin aldığı oyla ‘Telafuzu zor’ gerekçesiyle adı değiştirilen Kıtılbıl, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde yapılan uyuşturucu operasyonuyla bir kez daha gündeme geldi.
UYUŞTURUCU OPERASYONU BURADA YAPILDI
Kıtılbıl’ın bir bölümü Dicle Üniversitesi, bir bölümü de Hevsel Bahçeleri’ne uzanıyor. Yapılan operasyonda belirlenen esrar tarlası, aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Hevsel Bahçeleri'nin tampon alanında bulunuyor.
2014’TEN BU YANA AĞAÇ KESİMİ VE TAHRİBATLARLA GÜNDEMDE
Kıtılbıl, daha önce ağaç kesimi ve alanda yaratılan tahribatlarla sık sık gündeme geldi. 2014 yılında dönemin rektörü Jale Saraç yönetimindeki üniversite yönetimi bu alanda 10 bin ağacın kesimine onay vermiş, olayı duyan üniversite öğrencileri ve kent dinamikleri tepki göstererek günlerce süren bir eylem ile ağaç kesimini durdurmuştu. O dönem kesilen ağaç sayısı 700 olarak biliniyor.
ADI DEĞİŞTİRİLEREK ADETA HAFIZALARDAN SİLİNDİ
Kıtılbıl üzerindeki ‘lanet’ bununla sınırlı değil. 1915 yılındaki olaylara tanık olan Kıtılbıl, 1970’li yıllarda üniversite istimlakı ile köyden eser kalmadı. 1990’lı yıllar öncesinde buradan kum çıkarılarak, adeta köstebek yuvasına dönmüştü. Yine üniversitenin kanalizasyonu, alanda bulunan fiziksel çöktürme havuzlarının taşan suları bu alana geliyordu. Aradan geçen süre içinde yine ağaçlar kesilirken, iş makineleri de alanın içine girerek tahribata neden oldu. Mahalle olarak kalan adı da Kayyum tarafından ismi ‘Fetih’ olarak değiştirilen Kıtılbıl adeta hafızalardan silindi.
KESİLEN AĞAÇLARIN YERİNE ESRAR EKİLDİ!
Son 8 yılda ağaç kesiminin devam ettiği mahalle, bu kez esrarla anılmaya başlandı. Ağaçlı alanın ortasındaki ağaçlar kesilerek tarlaya dönüştürüldü ve gizlice esrar ekildi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonda esrar tarlaları imha edildi.
KİM VEYA KİMLER, NEDEN ALANIN BARİYERLERLE KAPATTI?
Geçtiğimiz günlerde alanda yapılan uyuşturucu operasyonunun ardından alanın etrafı bariyerlerle çevrilerek, kapısına kilit vuruldu. Çevredeki tarla sahipleri ve kent sakinlerinin buradan geçişine izin verilmiyor. İş makinelerinin de görüldüğü alanda kim veya kimler tarafından ne yapıldığı ve neden kapatıldığı bilinmiyor.
BU LANETİ KİM KALDIRACAK!
UNESCO tampon alanı içinde bulunduğu için burası Kültür Bakanlığı koruması altında olması gerekiyor. Ancak, Kültür Bakanlığı burada yaşanan tahribattan habersiz. Resmi kayıtlarda ‘yeşil alan’ olarak görülen bu alan ile ilgili belediyenin de herhangi bir plan ve projesi bulunmuyor. Resmi kurumların bu ilgisizliği alandaki tahribatı her geçen gün arttırıyor. Kıtılbıl’daki bu lanete kimin son vereceği merak konusu.