KESK Amed Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile gerçekleşen ihraçların 9’uncu yılı dolayısıyla Diyarbakır Ofis Semti’nde bulunan ACZ Plaza önünde açıklama yaptı.
"KHK'ler gidecek biz kalacağız" sloganlarının atıldığı açıklamada "İşimizi geri alacağız. KESK'li ihraçlar tüm haklarıyla işine geri iade edilsin" pankartı açıldı. "Yaşamı savunduk", “Geri döneceğiz", “KHK'ler iptal edilsin" dövizlerinin taşındığı eylemde metni KESK Amed Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Saliha Zorlu okudu.
‘HALKLARIMIZIN UMUDU OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
KHK’lerle yüz binin üzerinde kamu emekçisinin işinden ihraç edildiğini, basın-yayın organlarının, dergilerin, kadın kurumlarının, kamusal alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların kapatıldığını hatırlatan Zorlu, "Bu rejimi inşa edenler dahil tüm kamuoyu da biliyor ki; KESK her dönem nereden gelirse gelsin tüm antidemokratik uygulamaların karşısında, demokrasiyi savunan en önemli emek örgütüdür. KESK, bu ülkede emek ve demokrasi mücadelesi arasında köprüler kuran bir konfederasyondur. KESK meşruiyetini haklılığından alan bir konfederasyon olarak halklarımızın umudu olmaya devam etmektedir" şeklinde konuştu.
OHAL'in üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen 2 bin 521 KESK üyesinin halen işine iade edilmediğini aktaran Zorlu, KHK’lerin tüm sonuçlarıyla birlikte iptal edilmesi gerektiğini belirterek, 9’uncu yıla giren mücadelelerine devam edeceklerinin altını çizdi.
İHRAÇ EDİLENLER KONUŞU
Zorlu’nun ardından 2016-2017 yılları arasında ihraç edilen kamu emekçilerine söz verildi. İlk olarak konuşan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) üyesi Ömer Saman, ihraç olduğu gün aklına darbelerin geldiğini ve “Biz emekçiler darbenin karanlık atmosferini dağıtacağız” dediğini aktardı. “Direnmekten başka şansımız yok” diyen Saman, direnmeye devam edeceklerinin altını çizdi.
Ardından söz alan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi Halit Ateş de, “AKP İhraç yöntemiyle bizi baskı altında tutmak isterken, mücadelemizi yürüttük, dimdik ayakta durduk. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu ülkede barıştan, emekten ve özgürlükten vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi Elif Turan ise, “İnsan hakları mücadelesi yürüttüğüm için, mesleğimi etik şekilde yürüttüğüm için, işkenceyi raporlamak istediğim için tehdit edildim, sonrasında ihraç edildim. Bu süreçte sadece işimizden edilmedik. Birçok hakkımızdan mahrum bırakıldık. Hastalarımızı muayene etmekten, öğrencilerimizden mahrum bırakıldık” tepkisinde bulunarak, haki ihlallerine karşı örgütlü mücadele içinde olduklarını ve bu mücadeleyi bırakmayacaklarını vurguladı.
MÜCADE VURGUSU
Eğitim Sen 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Serhat Kılıç, emekçilerin haksız yere işlerinden ihraç edildiğini söyleyerek, verilen kararların siyasi olduğunu kaydetti. Kılıç, haksız kararlara karşı hukuki mücadeleye devam ederken, alanlarda da bu mücadeleyi yürütmeye devam edeceklerini söyledi.