Diyarbakır

Diyarbakır’da kitap okumak da lüks oldu

Son zamanlarda kitap satışlarındaki düşüş, hem okuru hem de kitap satıcılarını zorluyor.

Abone Ol

ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

Sahaf Şeyma Nur Yapıcı, “Kitapların maliyetleri çok yüksek buna bağlı olarak fiyatlar da yüksek” dedi. 
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu’nun (YAYFED’in) bandrol verilerine göre, yayıncılık sektörü 2022 yılını 380 milyon adet, 2023’ü de 400 milyon 340 bin 577 adet ile tamamladı. Yayıncılara göre genel olarak maliyet artışı, ekonomik sorunlar, sektörün ithal bağımlısı olması, fiyatlama ve satış planlarının yapılmasını zor hale getirdi.

“DİYARBAKIR’DA SATIŞLAR DÜŞÜK”

Diyarbakır Suriçi’nde Sahaf olan Şeyma Nur Yapıcı, “Son zamanlarda kitap satışlarında düşüş var. Kitapların maliyetleri çok yüksek buna bağlı olarak fiyatlar da yüksek. İkinci el kitap satmama rağmen satışlar düşük. Okuma oranında bir düşüşün olduğunu düşünmüyorum. İnsanlar ekonomik durumlardan kaynaklı alamıyor. Aynı zamanda online kitapta da bir rağbet var aslında. Sesli okuma kanalları var. Bazıları bu şekilde okuyor. Nesil kolaya alışan bir nesil olduğu için böyle” dedi. 

OKURLAR KİTAP FİYATLARINDAN ŞİKÂYETÇİ

Kitap fiyatlarından şikâyetçi olan Hasret Kaya isimli vatandaş da şunları söyledi: “En düşük kitap 200 lira. Öğrenci değilim ama kitap okumayı seviyorum. Ortalama ayda 4 kitap okusam bana maliyeti en az bin lira civarı oluyor. Yani ülkede kitap okumak bile lüks oldu. Öğrenciler ne yapacak? Yani sahaflarda eskiden 5-10 liraya kitap alınıyordu artık o devirde bitti. Sahaflarda bile fiyatlar yüksek. Artık arkadaşlar arasında kitap takası yapıyoruz.”