ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Diyarbakır’da influenza ve adenovirüs enfeksiyonları pik yaptı. Kamu ve özel hastanelerinin poliklinik ve acil servisleri, öksürük, ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, baş ağrısı, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerle dolup taşarken, sağlık çalışanları artan hasta sayısıyla başa çıkmakta zorlanıyor. Genç yaşlardaki hastalar genellikle 2-3 hafta süren öksürük, halsizlik, karın ağrısı, bulantı ve ishal gibi belirtilerle hastanelere başvuruyor. Ancak yaşlı bireylerde, enfeksiyonlar daha ağır seyrediyor ve ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle hastaların yaşamını kaybetmesine neden olan en önemli faktörler arasında zatürre, solunum yetmezliği ve kalpa yetmezliği yer alıyor.

Hastalık Grip

ÖLÜM VAKALARI YAŞANDI

Salgın hakkında gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e bilgi veren kamu hastanelerindeki doktorlar, özellikle astım, KOAH, kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunan bireylerin gribal enfeksiyonlar nedeniyle ciddi komplikasyonlar yaşadığını belirtti. Bu gruptaki hastaların, zatürre, solunum yetmezliği ve kalp yetmezliği gibi nedenlerle hayatını kaybettiğini bildirdi. Doktorlar, Diyarbakır'da son bir ayda yaşlı ve kronik hastaların bu tür komplikasyonlar sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi.

Hastalık Grip2

“SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPSIN” ÇAĞRISI 

Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Veysi Ülgen ise, son dönemde hastanelere başvuruların arttığını ve sağlık sisteminde yoğunluk yaşandığını belirtti. Ülgen, Sağlık Bakanlığı'na, salgın virüslerinin türleri ve bölgesel etkileri hakkında açıklama yapma çağrısında bulundu.

Veysi Ülgen

İKLİM VE AŞI REDDİNİN ETKİSİ 

Ülgen, gribal enfeksiyonların iklim değişikliklerinden etkilendiğini, kurak geçen hava koşullarının bu durumu kötüleştirdiğini söyledi. Ayrıca, aşılama konusunda yaşanan dirençlere dikkat çekerek, "Aşıların mutlaka yapılması gerektiğini" vurguladı. Ülgen, özellikle yaşlılar ve kronik hastaların grip aşısını reddettiğini, bunun da ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu ifade etti.

Hastalık Grip3

SOSYAL MESAFE KURALLARI ÖNEMLİ

Önlemler konusunda da uyarılarda bulunan Ülgen, "Cami, okul, toplu taşıma araçları ve yoğun kalabalıkların olduğu yerlerde mutlaka maske takılmalı, hijyen kurallarına uyulmalı. Hasta olan bireyler, yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olan kişilerden uzak durmalı. Sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesi çok önemli" dedi.

Muhabir: Güneş OCAĞA