Diyarbakır

Diyarbakır'da köylüler ve biyogaz firması karşı karşıya

Besi OSB’deki bir firmanın dereye kimyasal atık bırakarak yaşam alanlarını tehlikeye attığını öne sürerek yetkililere çağrı yaptı. Firma, iddiaları yalanladı.

Abone Ol

ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Diyarbakır'da köylüler, Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’de yer alan biyogaz enerji üreten ASKOÇ Enerji'nin merkez Bağlar ve Kayapınar ilçelerine bağlı köylerin arasından geçen ve Devegeçidi Barajı'na bağlanan dereye kimyasal atık attığını iddia ederken, ASKOÇ Enerji Genel Müdür Yardımcısı Burak Keçe ise gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e yaptığı açıklamada iddiaları yalanladı.

KÖYLÜLER: DEREMİZ KİRLETİLMESİN

Köylüler adına konuşan Övündüler köyü sakinlerinden Şahabettin Cafri,  "ASKOÇ Enerji firması Bağlar İlçesi'ne bağlı Övündüler ile Tokaçlı köyleri ve Kayapınar İlçesi'ne bağlı Kuzucak, Hatipoğlu, Guleçoban, Musul köyleri ile birçok mezradan geçen ve son olarak Devegeçidi Barajı'na bağlanan dereye kimyasal atıklar atıyor. Atılan kimyasal atıklar hem çevredeki bitki ve canlı türlerine zarar veriyor, hem de bölgede bulunan vatandaşların sağlığını tehlikeye atıyor. Köylüler olarak biz bu durumdan rahatsızı ve deremizin kirletilmesini istemiyoruz" dedi.

İDDİALARI REDDETTİ

Köy sakini Şahabettin Cafri'nin iddialarına cevap veren ASKOÇ Enerji Genel Müdür Yardımcısı Burak Keçe ise, herhangi bir atığı dereye dökmediklerini, ürettikleri gübreleri arazi sahiplerinin talepleri doğrultusunda tarlalara yönlendirdiklerini söyledi.


2018 yılından beri devraldıkları tesislerde hizmet verdiklerini dile getiren Keçe, "Türkiye'de 4 tane biyogaz enerji santralimiz var.  Her bölgede çalışıyoruz. Köylülerin haklı olduğu, ama yanlış lanse edildiği noktalar da var. Biz hizmet veriyoruz. Hizmet dememin sebebi, biyogaz tesislerine atık gelir, ama biyogaz tesislerinden ürün çıkar. Bizim ürünlerimiz de çiftliklerden gelen gübrelerin tarlalara buluşmasını yeller. Bizim bütün paydaşlarımız köylüler ve çiftçilerdir. Bizden aldıkları gübreleri, onlarla beraber tarlalara döküyoruz" dedi.

"DEREYE HERHANGİ BİR ATIK BERTARAF ETMİYORUZ"

Dereye herhangi bir atık bertaraf etmediklerini vurgulayan Keçe, şunları söyledi: "Biz hemen yanımızda bulunan dereye herhangi bir atık bertaraf etmiyoruz. Çünkü bizim tarlalar ile buluşturma üzerine atık protokolleri ve sözleşmelerimiz var. Tarım Bakanlığı'nın meralara dökmemiz üzerine yazdığı yazılar var. Biz şu an bütün işlemlerimizi resmi sınırlar içerisinde gerçekleştiriyoruz. Ve kimyasal hiçbir atık yok. Biyogaz enerji santrallerinin organik atıkları çürütme yöntemiyle çalışır. Bunlar atığı yakmaz, çürütür. Çürüme yalnızca organik atıklarla gerçekleşir."

"ELİMİZDE TARLA SAHİPLERİYLE YAPTIĞIMIZ PROTOKOLLER VAR"

Ellerinde tarla sahipleriyle yaptıkları protokollerin olduğuna dikkat çeken Keçe, "Bulunduğu bölgedeki bir noktaya çok fazla atık toplar biyogaz tesisleri. Ancak biz orada Besi OSB'nin içerisindeyiz. Orada şunu değerlendirmek lazım. Besi OSB'nin içerisinde hayvan çiftlikleri ve 14 bin hayvan var. Biz zaten 20 kilometre uzağa taşıyoruz. Ve elimizde tarla sahipleriyle yaptığımız protokoller var. Tarla sahipleri istiyor biz götürüyoruz. Biz bunu zaten parayla satıyoruz. Deredeki kirlilik bizim firmamızdan gelen değil, Besi OSB içerisinde yer alan hayvan çiftliklerinden gelen kirlilik.

Bizim ülkemizdeki toprak kalitesi yaklaşık yüzde 3. Yani toprak kalınlığı 3 santim. Bu hammaddenin ya da çekirdeğin tohumun büyüye bilmesi için ona bir toprak kalınlığı gerekiyor. Köklerinin salabilmesi için. Biyogazdan iki tane gübre çıkar, biri seperatörden geçen katı gübre, birisi de sıvı gübre. Bunlar toprağın organ madde miktarını artırırlar. Ayrıca eğer biz dereye dökersek, kendi şirketimize kar kaybına sebebiyet veririz. Çünkü sattığım bir ürün. Takdir edersiniz ki para değeri olan ürün pazarlanır" diye konuştu.