HABER - Güneş OCAĞA 

Diyarbakır Merkez Kayapınar İlçe Belediyes'ne bağlı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün, 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle düzenlediği ‘Ses ve Divan’ etkinliği Arjen Arî Kütüphanesi'nde gerçekleşti. 

Moderatörlüğünü Berivan Matyar'ın yaptığı etkinlikte Servet Deniz, Veysi Varlı ve dengbej Hediye ile Emre Entahi konuşmacı olarak divanda yerini aldı.

Diyarbakır Kürt Müzik Tarihi3

“DENGBÊJLİK BİR EĞİTİM KURUMUYDU”

İlk olarak konuşan yazar Servet Deniz, dengbejliğin önemine vurgu yaptı. Dengbêjlerin toplum içinde ahlaki ölçüler belirlediğini dile getiren Deniz, "Çünkü topluma neyin yanlış ve doğru olduğunu da aktarmışlar.  Sadece güzel sesini duyurmak için klamları dinlendirmemişler, aynı zamanda bir eğitim kurumu görevini yerine getirmişler. Şuan kurumların yerine getirdiği görev ve misyonu dengbejler üstleniyormuş. Evdalê Zeynikê dengbejlikte devrim gerçekleştirmiş. Zeynik, kimseden bir şey öğrenmemiş, hastayken bir rüya görmüş ve onun üzerine yaşadıklarını klamlaştırıp seslendirmişler" dedi.

Diyarbakır Kürt Müzik Tarihi5

EN BÜYÜK DENGBÊJLER KADINLARDI

Ardından söz alan Kürt müzikolog Veysi Varlı, Kürt müziğinin tarihi ve ruhunu anlattı. Varlı, "Kürtlerin müzik sistemi Sümerlerden gelmiş. Her ulus kendince bir isim vermiş. Kürtlerin de Loremi'ydi. Müzik resimlerin sesidir. O bölge neyse müziği de oydu. Kürtlerin müziği dört başlıktan oluşuyor. Bu da sırasıyla; iş, coşku, kavga ve hüzün. Daha çok bu dört başlık üzerine kurulmuş. Hüzünlü müzikleri daha çok kadınlar yapıp seslendirmiş. Kadınlar, Kürt müziğinin ilerlemesinde çok büyük rol oynamış. Urartu ve Huriler döneminde en büyük dengbêj Kürt kadınlarıydı" diye konuştu.

Muhabir: Güneş OCAĞA