ÖZEL HABER - Fuat BULUT
HDP’li meclisin feshedilmesinden sonra kayyum, 3 kişilik mevcut ‘Belediye Meclisi’ olarak geçmişte Aralık (Tezeka) Mahallesi’ne bağlı bir mezra olan Kooperatif Mezrası’nın mahalle olarak kurulduğunu duyurdu.
ÜÇ KİŞİLİK ‘MECLİS’ KARARI ALDI
Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince’nin kayyum olarak yönettiği Bismil Belediyesi, 7 Kasım 2023 tarihinde ilginç bir karar aldı. Resmi evraklara “73” sayı numarası ile giren kararda, Aralık Mahallesi’nin Kooperatif bölgesinde Kooperatif Mahallesi adı ile yeni bir mahallenin kurulduğu yer aldı.
Özel Kalem Müdürü Fahrettin Teymur, Muhasebe Müdürü Özkan Yıldırım Çakar ve İmar Müdrü Deniz Sakçı tarafından oluşan üç kişilik belediye meclisi adına alınan karar, Diyarbakır Valiliği’nin 1 Aralık 2023 tarih ve 87314 sayılı oluru ile resmileşti.
HDP’Lİ BAŞKANDAN TEPKİ
İçişleri Bakanlığı tarafından 22 Ekim 2019 tarihinde görevden alınan HDP’li Bismil Belediye Eş Başkanı Orhan Ayaz, karara sert tepki gösterdi. Gazetemize Güneydoğu Ekspres’e konuşan Ayaz, şunları söyledi:
“Kayyum yönetimindeki Bismil Belediyesi ve Diyarbakır Valiliği, Bismil’de etnik ayrımcılık planları ile yerel seçimleri manipüle etmeye çalışıyor. Bir nevi kayyım yönetimindeki belediye ve valilik etnik ayrımcılık mı yapıyor.
Yaklaşan yerel seçimler öncesinde, belediyeleri kaybedeceklerini anlayan Bismil kayyımı ilçe sınırları içerisinde bulunan Aralık Mahallesi (Tezeka) mahallesini bölmeye çalışıyor.
Aralık Mahallesi, öteden beri Bismil Türkmen yurttaşların nüfusunun yoğun olarak yaşadığı bir Mahalle. Kooperatif bölgesi olarak adlandırılan ve Aralık mahallesinin Bismil merkezine yakın bölgesini içeren bölgede yeni yerleşim alanlarının açılması ile yaşanan nüfus artışı ve köylerden alınan göçten dolayı Kürt nüfusun yoğunlaşması sonucunda, son yapılan muhtarlık seçimlerinde ilk kez Aralık Mahallesinde bir Kürt muhtar seçilmiştir. Bu durumdan rahatsız olan kayyım ve valilik Aralık Mahallesini ikiye bölmüştür.
Yeni kurulan Kooperatif Mahallesinin belirlenen sınırlarında nüfusun tamamına yakınının Kürt olması, ayrıca eski Aralık (Tezeka) Mahalle sınırlarındaki nüfusun da ezici çoğunluğunun Türkmen olmasından kaynaklı, bu ayrışma ilçenin birinci gündem maddesi olmuştur.
‘İLÇEDEKİ HUZURA BİR SALDIRIDIR’
Aralık Mahallesi’nin hayvan otlatma meralarının ve birçok köyün ortak kullanım alanlarının eski aralık mahallesi sınırlarında bırakılması, yeni oluşturulan Kooperatif mahallesinin bu alanlardan mahrum bırakılması, yıllardır ilçede Kürt ve Türkmenlerin barış ve huzur içinde yaşamasına dönük bir saldırıdır. Bu karala ilçede yaşayan halklar karşı karşıya getirilmek istenmektedir.
Bismil ilçesinin huzuru ve toplumsal iç barışını zedelemeye dönük yapılan uygulamaya yaklaşan seçimlerde gerginliklerin yaşanmasına neden olacaktır. Mevcut mahalle muhtarı yasal yollara başvurmuş ve hukuki dava sürecini başlatmıştır.
Her fırsatta partimizin siyasetini ve yerel yönetimler politikasını ayrımcılık ile suçlayan kayyım ve valilik yerel seçimler öncesi bir etnik ayrımcılığa daha imzasını atmıştır.”
KONU YARGIYA TAŞINDI; REFERANDUM YAPILABİLİR
Gazetemize konuşan Aralık Mahallesi Muhtarı Yusuf Başkan, kararın iptali için Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını söyledi. Bir yerleşim yerinin mahalle statüsüne alınması için en 500 nüfusun gerektiğini, 6 ay önce 400 olan Kooperatif bölgesi dışındaki Aralık’taki 60 hane nüfusunun taşıma ve gerçek olmayan sahte adreslerle 600’e yükseldiğini iddia eden muhtar Başkan, şunları söyledi:
“Bizim köyde 2018 yılında bazı haneler mezradan ayrılma talebiyle başvuru yaptı. O dönem bin imza toplayarak karşı çıktık, ayrılmaya karşı çıktığımızı beyan ettik.
Kooperatif mezramızda bin 200 hane bulunmakta, nüfusu ise 3 bin 880. Aralık Mahallesi’nde ise 60 hane var ve taşıma ile nüfusu 6 ayda 400’den 600’e çıktı. Nüfus Müdürü’ne de gidip şüpheli durumu bildirdim. Şimdi 2012-2018’de yapılan toplulaştırmada hiçbir yerde yaşanmayan yolsuzluklar burada yaşandı. Köyde meralar iç içe geçmiş durumda. Meraları hazine arazisine, hazineden tapulu araziye çevirme konusunda sıkıntı yaşandığı için böyle bir yola başvuruldu.
Şimdi bu kararla bin 200 hane meralardan, hazine arazilerinden yoksun bırakıldı, hepsi 60 haneye bağlandı. Mahalleli kabul etmiyor. 50 yıldır biriz, okulumuz, sağlık ocağımız, ortak mera alanlarımız bir iken bu ayrılma nerede çıktı diyorlar.
Kaymakam bey 4-5 kez beni makamına çağırdı. Kendisine ‘Yaptığınız çalışma husumetliğe yol açacak adımlardır, ortak kullanım alanlarının hepsini mezradan alıp Aralık Mahallesi’ne dahil etmişsiniz. Bu insanlar hayvanlarını nerede otlatacak. Daha geçtiğimiz aylarda hazine arazisi için 9 vatandaşımız hayatını kaybetti.
Aynı sorunlar burada da yaşanacak’ dedim. Kendisi de vatandaşlarla konuşmuşum, sorun olmayacak’ deyince ‘bunun garantisini veriyor musunuz, sorumluluğu üstleniyor musunuz’ diye sorunca ‘hayır’ dedi. Peki bu sorumluluk neden bize yükleniyor. Yetkilileri görevi insanları ayrıştırmak değildir. Bu kararla birlikte ister istemez husumetler oluşacak. Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması için başvurumuzu yaptık. Her türlü mücadelemizi yürüteceğiz. Gerekirse referanduma gideceğiz.”