Kürt Dili Çalışma Ağı, 26 Aralık’ta Diyarbakır’da forum düzenledi. Foruma katılan birçok kurum ve isim, dil alanında yaşanan eksiklikler ve baskıları ele aldı.

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği üyesi Ramazan Holat, Kürt sorununun çözümüne dair tartışmalara paralel olarak dil üzerindeki baskıların azalıp arttığına işaret etti. Holat, son olarak yaya yollarına yazılan “Peşî Pêya (Önce Yaya)” yazılamalarının silindiğini hatırlatarak, “Bu da devletin Kürt diline yaklaşımını gösteriyor” dedi. Kürtçeye dönük saldırılara karşı dilin sahiplenilmesi gerektiğini vurgulayan Ramazan Holat, “Kürt diline sahip çıkmak insanlığa sahip çıkmaktır Kürtçeye toplumsal sahiplenme gerekiyor” dedi.

SAHİPLENME ÇAĞRISI

Kürt dili üzerinde çalışmalar yürüten Ronayî Önen de, “Bireysel, grupsal, toplumsal ve ulusal bir şekilde dilimize sahip çıkarsak, bu saldırılara karşı büyük cevap olur. Dil aktivizmini, dil bilincini halkın içinde artırırsak da dilimizi savunabiliriz” dedi. Ronayî Önen, dil üzerinden çalışma yürüten kurumların önümüzdeki süreçte de bir araya gelmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Konser ve kitap yasaklarını hatırlatan İstanbul Kürt Araştırmalar Derneği Eşbaşkanı Remziye Alparslan ise, her bir dil kurumunun bu yasaklara karşı mücadele vermesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: (MA)