Diyarbakır

Diyarbakır’da ‘Kuş Cenneti’nin yeni misafiri kayıt altına alındı

Diyarbakırlı genç fotoğrafçı Sedat Keskin, ‘Kuş Cenneti’ olarak bilinen Kabaklı Göleti’nin yeni misafirini çekerek kayıt altına aldı.

Abone Ol

ÖZEL HABER - Sertaç KAYAR

Diyarbakır’ın Dicle Üniversitesi sınırları içinde bulunan Kabaklı Göleti, 200’e yakın kuş türüne ev sahipliği yaptığı için ‘Kuş Cenneti’ olarak biliniyor. Kentte sulak alanların giderek azalması ve kentten uzak olması nedeniyle kuş türlerinin tercih ettiği gölet, her mevsim farklı türlerine ev sahipliği yapıyor. 
Yaz, kış, bahar ayları olmak üzere her mevsim kuş yoğunluğunun olduğu gölette, yaz ve kış mevsimlerinde yaşanan göç ile birlikte tür sayısı da artıyor. Kabaklı Göleti, Arabistan, İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi Kuzey Avrupa ülkelerinden gelen kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor.

CENNETİN YENİ MİSAFİRİ: BÜYÜK ÖRÜMCEK KUŞU

Kabaklı Göleti’ndeki zengin kuş türüne yeni bir tür daha eklendi. Diyarbakırlı genç fotoğrafçı Sedat Keskin, geçtiğimiz günlerde gölette çekim yaptığı sırada kadrajına ‘büyük örümcek kuşu’ girdi. Diyarbakır’da görülmeyen bu türü çekmeyi başaran Keskin, yeni keşfin heyecanını yaşadı. Daha önce kaydedilmeyen bu türü çeken Keskin, yeni türü E-Bird sitesine kaydetti. 

DİYARBAKIR İÇİN İLK KAYIT

Güneydoğu Ekspres’e konuşan Keskin, daha önce samanyolu fotoğraflarına merak saldığını ve yaklaşık 1 yıldır da kuş fotoğrafları çektiğini söyledi.

Şuana kadar net olarak çektiği 130 kuş türü fotoğrafı olduğunu ifade eden Keskin, çektiği kuş türlerinin nadir görülen türler olduğunu kaydetti. ‘Büyük örümcek kuşu’nun Diyarbakır için ilk kayıt olduğuna dikkat çeken Keskin “Kentin doğa alanlarında zengin bir kuş türü var. Kabaklı Göleti de bunlardan biri. Böylesi alanların koruma altına alınması gerekir” şeklinde konuştu.

Fotograf : Sedat KESKİN

BÜYÜK ÖRÜMCEK KUŞU ÖZELLİKLERİ

Büyük Örümcek Kuşu (Lanius Excubitor), üst tarafı açık gri ve omuzlarındaki beyazlık belirgindir. Gözpınarları koyu, beyaz kaşı çoğunlukla fark edilebilir. Orta Asya örümcekkuşu, Sahra örümcekkuşu ve kara alınlı örümcekkuşundan, kanat çizgisinin kol teleklerine kadar uzamasıyla ayırt edilir. Kanatları kapalıyken kanadının kenarında geniş beyaz bir leke görünür. Bölgede kışın nadiren görülen homeyeri alttürünün kol telekleri boyunca piyano taşlarına benzer beyazlıkları vardır, kol teleklerinin ve en dıştaki üç çift kuyruk teleğinin kökleri tamamen beyazdır. Bazı orta Asya örümcekkuşlarının da kol telekleri boyunca piyona taşlarına benzer beyazlıkları olabilir ancak, kökleri hiçbir zaman bembeyaz olmaz. Açık ormanlar, parklar, çalılıklarda bulunur. Kemirgenler ve kuşlar, kertenkeleler, kurbağalar ve solucanlar, salyangozlar, kabuklular ve ayrıca örümcekler gibi omurgasızlar dahil olmak üzere büyük böcekler ve küçük omurgalılarla beslenir. Küçük meyveler ve bazen de leş tüketebilir. Avını üst çenenin her iki yanında tomial diş ile donatılmış gaga ile öldürür. Av öldürüldükten sonra, genellikle onu dikenlere veya dikenli tellere saplar. Bazen yemeden önce parçalara ayırır.