HABER- Güneş OCAĞA / Mehmet Rumet SOYLU 

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu tarafından 2025 Newroz’unun resepsiyonu Sur ilçesinde yapıldı. Cemil Paşa Konağı'nda gerçekleşen resepsiyona DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğlları, birçok kurum, siyasi parti temsilcisi, milletvekilleri ve Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu bileşenleri katıldı. 

'BARIŞIN OLDUĞU BİR TOPLUM İSTİYORUZ'

Kent Koruma ve Dayanışma Platformu adına ortak Newroz basın açıklaması metnini okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı Abdulkadir Güleç ve DOGÜNKAD Başkanı Özlem Külahçı, şunları söyledi:

"Bizler için Newroz sadece bir bayram ateşi yakma günü değil; Kürt halkı için Newroz barışın, özgürlük umudunun, meşru haklarımızın sembolüdür. Binlerce yıldır yanan Newroz ateşi ve zulmün zincirlerini kıran Demirci Kawa adına hepimizin Newrozu'nu kutluyoruz. Küirtlerin terihi mücadele tarihidir. Asırlardır zulme, asimilasyona, dilimizin, kültürümüzün yasaklanmasına karşı hep mücadele etik. Ama her seferinde Newroz ateşi gibi tekrar tekrar kendimizi var ettik. Hicbir zaman umudumuz kırılmadı.

Özgürlük talebimizden asla vazgeçmedik. Varlığımızın en önemli parçası olan dilimizi bütün kısıtlamalara rağmen yasaklamalara rağmen yaşattık. Newroz bizim için sadece bayram değil; Newroz bizim için özgür, eşit ve demokratik toplum hayalidir. Herkesin kendi dilini, kültürünü ve kimliğini özgürce yaşayabileceği; adaletin, eșitliğin ve barışın olduğu bir toplum istiyoruz."

Whatsapp Image 2025 03 20 At 22.23.07 (1)
BUCAK: KÜRT VE TÜRK HALKI BERABER ADİL BİR YAŞAMIN ÖZLEMİNİ CEKMEKTE

Ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, "Elbette ki çok önemli bir kent ve coğrafyada yaşıyoruz. Bu kent binlerce yıl herkese ev sahipliği yaptı. Herkes bu kentin içinde barış içinde yaşadığı. Bugün Kürt halkını bu Newrozda yalnız bırakmayan, Kürt halkının adalet ve kimlik mücadelesinde yanında yer alan tüm değerli dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Kürt ve Türk halkı beraberce adil bir yaşamın özlemini çekmekte. Bu içeriğinde geçtiğimiz süreçte 27 Şubat'ta önemli bir çağrı yapıldı. Ve herkes bu çağrıya sahip çıktı" diye kaydetti.

Whatsapp Image 2025 03 20 At 22.39.39

'KAYYUM VESAYETİ TEKRAR DEVAM EDİYOR'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasına tepki gösteren Bucak, "Dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan baskınla kayyum vesayetinin tekrar devam ettiğini gördük. Gazeteciler gözaltına alındı.  Öcalan'ın yaptığı çağrı sonrası bu baskınlar asla kabulü edilemez. Yargı eliyle yapılan bu vesayetten kurtulmalı" diye belirtti.

Whatsapp Image 2025 03 20 At 22.38.28

BAKIRHAN: ÇOK ÖNEMLİ GÜNLERDEN GEÇİYORUZ 

Bucak'tan sonra söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise, "Çok önemli günlerden geçiyoruz inşallah 2025 yılı Newroz'u barış ve kardeşliğe sebep olur. 2025 Newroz'u Türkiye'nin demokratikleştiği, Suriye Cumhuriyetinin demokratikleştiği ve Ortadoğu'da çatışmanın durduğu bir yıla vesile olur. Bugün bu resepsiyona Mısır, Lübnan, Libya'dan gelen misafirlerinize çok teşekkür ediyoruz" dedi.

ÖZGÜR ÖZEL'İN MESAJI 

Newroz resepsiyonuna mesaj gönderen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Mücadele ruhumuz ve kararlılığımız Newroz ateşinin yanmasıyla dahada kuvvetlenecek, birlikteliğimiz tıpkı Newroz ateşinin gibi içimizi ısıtacak. Bu duygu ve düşünceyle tüm Diyarbakırlı kardeşlerimizin Newroz'unu kutluyoruz. Önümüzdeki bahar mevsiminin ülkemiz demokrasi, adalet ve barış getirmesini diliyoruz. Newroz pîroz be" dedi.

Muhabir: Güneş OCAĞA / Mehmet Rumet SOYLU