ÖZEL HABER - Fatma TEMEL
Binlerce yıllık geçmişe sahip takas usulü, Diyarbakır’da can buldu. İlk kez M.Ö. 9000’lerde Mısır’da görülen takas usulü, paranın icadına kadar süren bir yöntem oldu. İhtiyacı olanı almak için elindekini takas eden bu yöntem, Diyarbakır’da kurulan Takas Pazarı’nda hayat buldu. Ekoloji Derneği tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen Takas Pazarı yoğun ilgi gördü.
“ATMA, ALMA, TAKAS ET”
Bu yıl Sümer Park’ta düzenlenen 6. Takas Pazarı’nda vatandaşlar kullanmadıkları eşyalarını ihtiyaç duydukları eşyalarla takas etti. "Atma, Alma, Takas Et" slogan ile vatandaşlar atıl durumdaki eşyalarını paylaşarak başkalarına yardımcı olma fırsatı da sunuyor.
Diyarbakır Ekoloji Derneği Üyesi Elida Zerri, “İsteyen takas yapacak bu pazarda isteyen de bağış yaparak dayanışma gösterecek. Üstelik ihtiyacımız olanı almak için bir şey bırakmak zorunda değiliz. Eğer takas edecek bir eşyamız yoksa, fakat ihtiyacımız varsa, bu pazarda karşılayabileceğiz” dedi.
“PARANIN DEĞİL DAYANIŞMANIN SÖZÜ GEÇER”
“Bireyselleşme ve tüketim toplumsal ilişki ve değerleri de kapitalist modernite içinde eritmektedir” diyen Elida Zerri, “Kitlelere dayatılan ve sürekli üretilen ‘ihtiyaç’ anlayışıyla bitmek bilmeyen bir tüketim şirketleri büyütürken; diğer yandan ekonomik koşullardan dolay gerçek ihtiyaçlarını karşılayamayan ve sürekli yoksullaşan toplum gerçekliği karşımızda durmaktadır.
Bireyselleşme ve tüketim toplumsal ilişki ve değerleri de kapitalist modernite içinde eritmektedir. Tam da böyle bir dönemde, paranın değil de dayanışmanın sözünün geçtiği; toplumsal birlikteliğin tekrar inşa edildiği bir takas pazarı kuralım istedik. Bizim artık ihtiyacımız olmayan şeyler, başkalar için çok değerli olabilir.
“DAYANIŞMA YERİDİR”
Zerri, şöyle devam etti: “Evlerimizde atıl durumda bulunan her türlü malzemeyi takas ve dayanışma pazarımızda değerlendirme imkân bulabileceğiz. İsteyen takas yapacak bu pazarda isteyen de bağış yaparak dayanışma gösterecek. Üstelik ihtiyacımız olanı almak için bir şey bırakmak zorunda değiliz.
Eğer takas edecek bir eşyamız yoksa, fakat ihtiyacımız varsa, bu pazarda karşılayabileceğiz. Nitekim burası sadece takas değil aynı zamanda dayanışma yeridir.”
“BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN”
Takas Pazarı ile dayanışmayı büyütmek istediklerini söyleyen Zerri şunları söyledi: “Para olmadan hiçbir şeye ulaşılamayan bu dünyada, şirketlerin devlet desteğiyle daha çok kâr elde etme hırsıyla insan, doğayı ve hayvani metalaştırıp sömürmesine karşı paranın sözünün geçmediği takas ve dayanışma pazarlarını yayalım istiyoruz. Bir başka dünyanın mümkün olabileceğini göstermek istiyoruz.”