ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
Son yılların en büyük ekonomik sorunlarından biri haline gelen enflasyon, Ramazan Ayı’na sayılı günler kala gıda fiyatlarında önemli artışlara yol açtı. Bu artışlar, Ramazan’ın vazgeçilmez gıda maddelerinden olan Ramazan pidesi, Medine hurması ve gıda kolilerinde kendini gösterdi.
Diyarbakır’da geçtiğimiz yıl 15 TL olan Ramazan pidesinin fiyatı, bu yıl yüzde 30 oranında bir artışla 20 TL'ye yükseldi. Diğer bir Ramazan geleneği olan Medine hurması ise geçen yıl 450 TL iken, bu yıl yüzde 35’lik bir zamla 550 TL’ye satılmakta.
Bağlar'da Gıda ve Toptancılar Sitesi’nde ise geçen yıl 700 TL’den satılan fiyatı en yüksek Ramazan Kolisi, bu yıl yüzde 15’lik zamla 800 TL'ye yükseldi. Büyük zincir marketlerde de fiyat artışları dikkat çekiyor. Carrefour, Migros, Şok, A101 ve BİM gibi marketlerdeki gıda kolilerinde ürün sayısının azaldığı ve fiyatların kutunun içeriğine bağlı olarak yüzde 26 ila 55 arasında arttığı gözlemlendi.
RAMAZAN GIDA KOLİSİNSI FİYATLARI NE KADAR?
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde faaliyet gösteren Gıda ve Toptancılar Sitesi esnafı Esat Tek, 2025 yılı itibarıyla ramazan erzakı paketlerinde fiyat artışı yaşandığını duyurdu. Tek, geçen yıla göre fiyatların yüzde 15 oranında arttığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Geçen yıl 700 TL olan 21 ürünlü "gold kumanya" paketi, bu yıl 800 TL'ye satılmaya başlandı. Diğer paketlerde de benzer artışlar yaşandı. 17 üründen oluşan orta paket geçen yıl 600 TL iken, bu yıl 700 TL'ye, 13 üründen oluşan mini paket ise 375 TL'den 475 TL'ye yükseldi."
ENFLASYON ORANINA GÖRE FİYATLAR DA YÜKSELİŞTE
Enflasyon oranına göre fiyat artışlarının her yıl yaşandığına dikkat çeken Tek, "Bu yıl da bu artış kaçınılmaz oldu” diyerek, fiyat değişikliklerinin ekonomik koşullardan etkilendiğini söyledi. Özel Ramazan kolilerinin de henüz hazırlık aşamasında olduğunu belirten Tek, fiyatların netleşmediğini, ancak geçen yıl 2000-2500 TL civarında olan 5 kiloluk özel Ramazan kolisinin, bu yıl da benzer bir fiyat aralığında olacağı öngörüldüğünü söyledi.
'BÜYÜK ZİNCİR MARKETLERE KIYASLA BİZDEKİ FİYATLAR DAHA UYGUN'
Tek, büyük zincir marketlere kıyasla fiyatlarının daha uygun olduğunu belirterek, halkın maddi durumunun zayıf olduğunu bildiklerini ve bu nedenle yüzde 15’lik bir fiyat artışına gittiklerini açıkladı. Tek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Halkımızın maddi imkanlarının çok iyi olmadığını biliyoruz. Bu yüzden yüzde 15’lik bir fiyat artışı yaptık. Ancak maddi imkanları iyi olan vatandaşlarımızdan da ihtiyaç sahiplerine yardım etmelerini rica ediyoruz. Gıda kolileri alarak zekatlarını vermelerini isteriz çünkü vatandaşların en temel ihtiyacı gıdadır" dedi.
RAMAZAN PİDESİNE YÜZDE 30 ZAM BEKLENİYOR
Ramazan’ın bir diğer olmazsa olmazı olan ramazan pidesi, bu yıl zamlı fiyatıyla gündemde. Diyarbakır'da geçen yıl 400 gram ramazan pidesinin fiyatı 15 TL iken, bu yıl 20 TL'den satışa sunulacak. Türkiye genelinde pide fiyatlarının resmi olarak yakın zamanda açıklanması beklendiğini ifade eden fırıncı Adem Demir, "Fırıncı esnafı, fiyat artışlarını özellikle un, enerji ve işçilik maliyetlerindeki yükselişten kaynaklı olduğunu açıklasa da, yine de 20 TL'ye alamayan vatandaşlarımız var. Bir çuval undan 160 tane ekmek çıkıyor. Fırıncı olarak, haksız bir zam olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
MEDİNE HURMASI BU YIL DA CEP YAKIYOR
Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan Medine Hurması, bu yıl fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Geçen yıl 450 TL civarında satılan hurma, bu yıl yüzde 35'lik bir zamla 550-580 TL arasında satışa sunuluyor. Esnaflar, fiyat artışının arkasında artan maliyetlerin etkisi olduğu belirtiliyor. Merkez Suriçi'nde bulunan Gazi Caddesi'ndeki kuruyemiş esnaflarından Mehmet Kaya, "Fiyat artışlarının temel nedeni, artan enerji, lojistik ve ham madde maliyetleri. Bu faktörler, üretimden satışa kadar tüm süreçleri olumsuz etkiliyor" diye konuştu.