Diyarbakır

Diyarbakır’da randevu krizi

Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nde diş tedavisi için en az 6 ay sonrasına randevu verildiği ortaya çıktı.

Abone Ol

ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Zafer TÜZÜN

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nde muayene olan hastalara diş tedavisi, diş dolgusu, diş teli ve diş temizliği gibi işlemler için aylar ve hatta bir yıl sonrasına verilen randevular vatandaşları çileden çıkardı.


Dicle Üniversitesi’ne bağlı Diş Hastanesi’ne 26 Haziran’da muayeneye giden Z. T. adındaki bir vatandaş, "Burada muayene olduktan sonra bir takım filmler çekildi. Diş temizliği için Ekim ayına, doglu için de Aralık ayına randevu verildi. Bir dolgu için 6 ay sonrasına gün verilir mi ya? Ekonomik gücüm olsaydı zaten buraya gelmezdim. O tarihe kadar kurtarılabilecek diş zaten çürür” siteminde bulundu.


Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Veysi Ülgen ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Yıldız Ok Orak, özel sektörde diş muayenesi ve tedavi fiyatlarının çok yüksek olmasından kaynaklı kamu hastanelerine giden vatandaşların randevu mağduru olduğunu söylediler.


“HASTALAR MÜŞTERİ OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Randevu sisteminin, sağlık sisteminin en önemli sorunlarından biri olduğunu vurgulayan DTO Başkanı Mehmet Veysi Ülgen, “İnsanlar randevu almak için kamu hastanelerini arıyor. Ancak randevu alamıyor. Ya da çok geç alıyor. Bu yüzden özele gidiyor. Randevu sorunu sağlık sorunundaki çözümsüzlüğün bir parçası. Sağlık sistemi genelde toplumsal ihtiyaçlara göre değil de, ücret alma üzerinden kurgulanmış durumda. Hasta müşteri olarak görüldüğü sürece randevu sistemi de olacaktır. Çünkü bu randevu sistemi sonuçta özel hastanelerin de işine gelen bir şey. İnsanlar randevu bulamadığı için özel hastanelere gidiyor, özel hastaneler de çok pahalı” dedi.


“SAĞLIK BAKANI’NIN İSTAFASINDA RANDEVU SİSTEMİ VAR”

Birçok branşta randevu sorununu yaşandığına dikkat çeken Ülgen, “Birçok branşta bu sorun yaşanıyor. Ama zaten uzun süreden beri diş tedavisiyle ilgili randevular uzak ara veriliyor. İnsanlar zaten diş sorunlarından dolayı özel sektöre yöneliyor. Ama gelinen aşamada yüksek fiyatlardan dolayı vatandaşlar artık özele gidemiyor, kamu hastanelerine gitmek istiyor. Vatandaşlar, maalesef ki uzak ara verilen randevulara takılıyor. İstifa eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca randevuları kolaylaştıracaklarına ve onaylı randevu getireceklerine dair açıklama yapmıştı. Ama o da çözüm olmadı. İstifa etmesinde de aslında randevu sisteminin bir rolü var. Kamuculuktan uzak bir mantıkla bu işi çözmeleri çok zor” diye konuştu.


HEKİM DESTEĞİ LAZIM

SES Diyarbakır Şube eş başkanı Yıldız Ok Orak ise, “Şu anda Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde hasta yoğunluğundan maalesef en basit diş temizleme işlemi için bile aylar sonrasına randevu veriliyor. Sağlık sistemindeki eksikliklerden, diş hekimlerinin çok kötü şartlarda çalışmalarından ve hastanelerin yetersizliğinden kaynaklı bu sorun gün geçtikçe büyümektedir.

Bölgenin en büyük üniversite hastanesi olan Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne sevklerin kontrol altına alınması ve hekim personel desteği ile hasta kuyruklarının azaltılması gerekiyor” ifadesinde bulundu.