Haber- Fatma Temel

Amed Sağlık Platformu bileşenleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Semt Polikliniğinde sağlık emekçilerine yönelik gerçekleşen sözlü ve fiziki saldırı sebebiyle, Dağkapı Ağız ve Diş Sağlığı Semt Polikliniği önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı yapan Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Mustafa Tümerdem, Yenişehir Semt Polikliniğinde yaşanan saldırıya tepki gösterdi.

SAĞLIK EMEKÇİSİ BIÇAKLI SALDIRIYA UĞRADI

Tümerdem, “Dün Diyarbakır Yenişehir Semt Polikliniğinde bir hasta yakını, görevini yerine getiren diş hastanesi personellerimize sözlü hakaretlerde bulunmuş, olay çıkmasını engellemeye çalışan hastane güvenlik görevlilerimiz ise saldırıyı engellemeye çalışırken bıçaklı saldırıya uğramıştır. Bıçaklı saldırı neticesinde hastane güvenlik çalışanımız hayati tehlike arz etmeyecek şekilde yaralanmış ve tedavi altına alınmıştır. Temmuz ayında  Diclekent Diş Sağlığı semt Polikliniğinde yaşanan  pompalı silah ile tehdit olayı bugün bıçaklı saldırı olarak bir başka vahim olay olarak yaşanmıştır. Üstelik son yaşanan bıçaklı saldırıda güvenlik kameralarının çalışmaması sağlık emekçilerinin yaşamlarının  ne kadar önemsendiğini göstermektedir. Sağlık sistemindeki çöküşün ve bu çöküşün bedelini ödeyen sağlık çalışanlarının karşı karşıya olduğu ölümcül tehlikenin bir kez daha altını çizmiştir. Bu saldırı sadece bireysel bir öfke patlaması değil, sağlık politikalarının sistematik bir sonucudur“ dedi.

‘SAĞLIKTA ŞİDDET, HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR’

“Toplumun bütün alanlarına pandemi gibi yayılan, kimi zaman yaralanmalarla kimi zaman da ölümlerle sonuçlanan şiddet iklimi sağlık alanına da sirayet etmiştir“ diyen Tümen, sözlerine şöyle devam etti:

“Neredeyse önlenmek istenmiyormuşçasına içinden çıkılmaz hale gelen sağlıkta şiddet, bir halk sağlığı sorunudur. Gücünü sağlıkta dönüşüm adı altında kışkırtılmış sağlık taleplerinden, sağlık emekçilerinin köle gibi gösterilmesinden, hastaların müşteri olarak görülmesinden, ‘giderlerse gitsinler’ gibi söylemlerle değersizleştirilen mesleklerimizden, siyasilerin ve idarecilerin sağlık emekçilerine yönelik olumsuz yaklaşımlarından, kullandıkları dil ve söylemlerden, liyakatsiz yöneticilerin mobbinginden almaktadır. Yani 20 yılı aşkın süredir bu iktidarın uyguladığı, dayattığı sağlık politikalarının sonucunda oluşan ve acı veren bir durumdur sağlıkta şiddet.”

‘CAYDIRICI VE ETKİN YASAL DEĞİŞİKLİKLER HAYATA GEÇİRİLMELİ’

Şiddettin önlenmesi için caydırıcı yasal değişiklikler olması gerektiğini belirten Tümen, ”Sağlıkta Şiddetin sona ermesi için toplumda hâkim kılınan şiddet dilinden vazgeçilmesi, sağlık emekçilerini değersizleştiren söylemlerden ve sağlık politikalarından politikaların vazgeçilmelidir. MHRS randevu sistemindeki kaos, eksik personel politikaları ve hastalarla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getiren uygulamalar derhal terk edilmelidir. Hastanelere kesici delici alet ve silahların girmesi engellenmelidir. Bir an önce caydırıcı ve etkin yasal değişiklikler hayata geçirilmelidir” dedi.

Muhabir: Fatma Temel