HABER - Güneş OCAĞA

Diyarbakır'daki sağlık örgütleri, Aile Sağlığı Merkezi ile ilgili hayata geçirilmesi planlanan yeni yönetmenliğe ilişkin Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Yapılan açıklamaya, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, SES Amed Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası, Hekim Sen Diyarbakır Şubesi, Hekim Birliği Diyarbakır Şubesi, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları, Birlik Dayanışma Sendikası ve Aile Hekimleri Derneği temsilcileri katıldı.

‘ÜCRET KESİNTİLERİ GETİRİYOR’

Sağlık örgütleri adına açıklamayı yapan SES Amed Şubesi Eş Başkanı Yıldız Ok Orak, Aile Hekimliği ile ilgili yeni bir yönetmeliğin hayata geçeceğini belirterek, "Çalışanların ‘Eziyet Yönetmeliği’ olarak adlandırdığı aile hekimliği ödeme yönetmelik taslağına göre, nüfusa dayalı ödemeyi 3 bin 500 kişiyle sınırlandırıp kalan kayıtlı hastaların altı ayda bir ASM'lere gelme koşulları dayatarak ücret kesintileri getiriyor” dedi.

‘KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNE BÜYÜK ZARAR VERECEK’

Aile hekimliği çalışanlarının iş, gelir güvencesini tamamen ortadan kaldırılacağını ifade eden Ok Orak “Müşteri memnuniyeti ya da hasta memnuniyeti sağlanmazsa, hastalık yönetme platformu adı altında sağlık piyasasına müşteri kazandırılmasa sözleşme feshi ile aile hekimliği çalışanlarının iş, gelir güvencesi tamamen ortadan kaldırıyor.

Hem aile hekimliği çalışanlarının hem de toplumun iyi sağlık hizmeti alması yerine eziyete dönüşecek ‘Eziyet Yönetmeliği’ üstelik mevcut yasalar, güvenceli çalışmaya aykırı, iyi hekimliğe, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerine büyük zarar verecektir. Eziyet yönetmelik taslağı derhal geri çekilmeli, toplumun sağlığını koruyan, sağlık çalışanlarının hak kayıplarını içermeyen çalışanların ve örgütlerinin görüş önerileri doğrultusunda sağlık yönetilmelidir" diye konuştu.

Diyarbakır Sağlık3

Orak, taleplerini şöyle sıraladı:

*Yüzde 35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi talebimizi yineliyoruz.

*Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak otuz bir haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi her Çarşamba olduğu gibi taleplerimiz karşılanana dek sürdüreceğiz.

*Sağlık çalışanlarının iş ve gelir güvencesini tamamen ortadan kaldıran, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerini zayıflatan sağlık piyasasına hastalık sunan ‘Eziyet Yönetmeliğine’ izin vermeyeceğiz. 

*Toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için sürdürdüğümüz mücadelemiz devam edecek" dedi.

Muhabir: Güneş OCAĞA