ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Beritan KAYA

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 17 Temmuz Çarşamba günü 2 bin kişiye dağıtılan öğlen yemeğinden dolayı bin kişi zehirlendi ve sadece 300 kişi zehirlenme vakasıyla hastanenin resmi kayıtlarına geçti. Zehirlenme olayı sonrası hastane yemeği yemeyen personeller, evden getirdikleri sefer taslarıyla hastanede dolaşıyor.

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'in de objektiflerine yansıyan görüntülerde, hastane personellerinin zehirlenme olayı sonrası evden getirdikleri yemekleri yediği görüldü. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şube Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus, hastanede çalışan personellerin zehirlenme korkusu nedeniyle evden sefer tasıyla getirdikleri yemeklerden beslendiklerini söyledi.

Hastanede Sefer Tası Dönemi3

BU OLAY İVEDİLİKLE ARAŞTIRILSIN ÇAĞRISI

Ulus, olayın yaşandığı güne dair şunları söyledi: "Dicle Üniversitesi'nde 17 Temmuz Çarşamba günü öğlen yemeği dağıtılıyor. O gün akşama doğru ve diğer gün de sabaha doğru yemek yiyen personellerin ishal ve mide bulantısı şikayetleriyle hastanenin aciline başvuruyor. Ve sadece hastane personeli değil, hasta ve hasta yakınları da zehirleniyor. Hatta Anjiyo yapıldıktan sonra da zehirlenme şikayeti yaşayan bir hasta var. Bunun araştırılması ve numune alınmasıyla ilgili bir durum söz konusu. Çünkü toplu bir zehirlenme var, adli bir vaka ve iş kazasının açılması gerekiyor. Dicle Üniversitesi durumu araştıracaklarına dair sadece Perşembe sabahı bir açıklama yaptı. Ama biz de kendileriyle görüştük ve bu olaya ilişkin araştırmanın ivedilikle yapılmasını talep ettik."

ZEHİRLENME KAYGISI YAŞANIYOR

Hastanede yemekle ilgili büyük sorunların yaşandığına dikkat çeken Ulus, "Hastanelerde yemeklerle ilgili büyük sorunlar yaşanıyor. Hastane personellerinin 'yemek yersek zehirleniriz' kaygısı yaşıyor. Dolayısıyla kimse hastanede yemek yemek istemiyor. Çoğu arkadaşlarımız yemeklerini evden getiriyorlar. Hastanede personeller sefer taslarıyla dolaşıyor. Ödenecek teşvikten kesilip personellere yemek veriliyor. O teşvikten aldığımız parayı yemeğe veriyoruz, ama o yemekten de yararlanamıyoruz" dedi.

PERSONELLERİN DURUMU VAHİM!

Personellerin durumunun vahim olduğuna işaret eden Ulus, şöyle devam etti: "Hastane geliri diye bir şey var, bu hastane giderleri içerisinde giderler de var. Faturalar ve yemek gibi birçok giderler var. Bunlar kesildikten sonra bizlere teşvik adı altında ek ödenek ödeniyor. Ve yemeğimiz de bize verilen bu ek ödenekten karşılanıyor. Hastaneler bu ödenekten firmalara veriyor, firmalar da ihaleye giriyor. Ve en düşük fiyatı veriyor. Ama en düşük fiyatları da verdikten sonra, kar hırsıyla kalitesiz yağ ve kalitesiz et gibi gıda ürünlerinden yemek yapılıyor. Personel arkadaşların durumları gerçekten vahim."

Hastanede Sefer Tası Dönemi4

10 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Halen de zehirlenmeden dolayı hastanede tedavisi süren 10 hastanın olduğunu kaydeden Ulus, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İki tane arkadaşımız da yoğun bakımda yattı. İlk olarak adli vaka ve iş kazası üzerinden giriş yapıldı hastaneye.  Ardından sayının çok fazla olduğu görüldükten sonra direnç koydular. Ve 24 saatten sonra gelen vakaları 'biz saymayacağız' dediler. Hatta saat raporu üzerinden direnç konuldu, çünkü zehirlenen personel arkadaşlar rapor aldığında iş yürümeyecek. Ondan dolayı direnç gösterdiler. Dolayısıyla personeller gidip özel hastanelerde randevu alıp muayene olduktan sonra saat raporu aldılar."

BİN KİŞİ ZEHİRLENDİ İDDİASI

Hastanede 2 bin kişiye yemek dağıtıldığını dile getiren Ulus, "Hastanede 2 bin kişiye yemek dağıtılıyor. Bu 2 bin kişiden 700 ile 1000 arası kişi yemekten zehirlendi. İki katta yemek yapılıyordu bir katta sorun yaşanmamış, diğer bir katta sorun yaşandı. Et güneşte kaldı ve bakteriyi güneşten aldı. Bazı hastalar çok kötü oldu, bazıları ise ayakta serumla tedavi oldu.  Bazıları ise hiç giriş yaptırmadan serum takıp tedavi oldu. Sadece 300 kişinin zehirlenmeden kaynaklı kaydı yapıldı" bilgisini verdi.

HASTANEDE 2 GÜNLÜK YEMEK BOYKOTU

Yetkililere yemek konusunda çağrı yapan Ulus, son olarak şunları belirtti: 
"Yemek mevzusu başlı başına bir problem. Yemek hizmeti öyle bir duruma geldi ki personeller sefer taslarıyla dolaşıyor. Sendika olarak bizde boykot kararı aldık. Bu boykot kararında da taleplerimizi sıralamıştık. Taleplerimizden biri de olmazsa olmazımız sağlıklı yemek yemek. Yemek hizmeti kamulaştırılması gerekir. Çözüm önerimiz yemeklerin kamulaştırılmasıdır. Kamu kurumu kendi öz gücüyle yemeğini yapabilir. Aldığımız karar neticesinde Perşembe ve Cuma günü hastanede yemek boykotu yapacağız."

Muhabir: Güneş OCAĞA / Beritan KAYA