ÖZEL HABER - Jan BELEK
Diyarbakır’da kış aylarının uğrak noktalarından biri olan Urfa Kapı Sakatatçılar Çarşısı’nda esnaf da vatandaş da fiyatlardan şikayetçi. Büyük bir hevesle Sakatatçılar Çarşısı’nın yolunu tutan vatandaşlar karşılaştıkları fiyatlar karşısında şok oluyor. Kentin vazgeçilmezi ve coğrafi işaretli yemeği olan, kentte günde 6 ton tüketilen ciğer, yükselen fiyat artışıyla kara kara düşündürüyor.
CİĞERİN KİLOSU 700 TL
Ciğer salonlarında porsiyonu 400 liraya satılan saf ciğerin kilosu sakatatçılarda 700 TL’ye satılıyor. Özellikle havaların soğuduğu kış aylarında, Diyarbakır’da ciğer kadar ilgi gören, soğuk algınlığına iyi geldiği ve vücut direncini artırdığına inanılan kele paça ve mumbar dolması da yaşadığı fiyat artışı ile artık lüks tüketim haline geldi.
“GÜNLÜK GELEN MALI SATAMIYORUZ”
Yaklaşık 45 senedir Urfa Kapı Sakatatçılar Çarşısı’nda sakatat satışı yapan Mehmet Atlı, bu sene kadar zor bir yıl görmediğini ifade ederek, yaşanan pahalılığa dikkat çekti. “Geçen sene bu zamanlar ciğer karaborsaydı, yok satıyordu” diyen Atlı, “Bu sene satış yapamıyoruz, durumlar kötü, vatandaşın alım gücü iyiden iyiye düştü, sade ciğerin kilosu 700, kelle 250, mumbar tane 80 işkembe ise 50 TL’den satılıyor. Günlük gelen malı tüketemiyoruz, satamıyoruz. Allah sonumuzu hayır eylesin. Esnaf ve vatandaş olarak zor bir süreçten geçiyoruz” dedi.
“DURUM HİÇ İYİYE GİTMİYOR”
Bir diğer esnaf Mehmet Özgüroğlu ise içinde bulundukları durumu şu sözlerle anlattı: “Milletin hepsi perişan bir durumda. Kimsede para yok, gelir yok, nasıl alacaklar? Para olmayınca alım gücüde olmuyor. Yaşanan olumsuzluklar bizi de doğrudan etkiliyor. Ülkede durum hiç iyiye gitmiyor. 35–40 yıldır bu işle uğraşıyorum daha önce böyle bir durum ile karşılaştığımı hatırlamıyorum. Ekonomi düzelecek diyorlar her geçen yıl daha da kötüye gidiyor, düzelme hayal.”
ÇARŞI ESKİ HEYECANINI YİTİRDİ
Normalde hareketli olan çarşı, artan fiyat artışları ile eski heyecanını yitirmiş durumda. Büyük bir heyecan ile sakatat alamaya gelen vatandaşlar çarşıda karşılaştıkları fiyat etiketleri karşısında adeta donup kalıyor. Ya iki alacağına bir alıyor, ya da hiçbir şey alamadan evin yolunu tutuyor. Duyduğu fiyat karşılığında şaşkınlık yaşayanlardan sadece biri olan Hasip Gülen, tepkisini şu sözler ile diler getirdi: “Geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde yüzlük bir fark var. Bir çok vatandaş gibi ben de alım gücü sıkıntısı yaşıyorum. Vatandaş olarak rahat bir şekilde gelip istediğimizi alamıyoruz. Her şey çok pahalı olmuş.”