ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
Diyarbakır’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Lice-Kulp-Kocaköy ve Hazro kırsalının kesiştiği dağlık bölgede yer alan Antaq (Kabakaya) Köyü, 20. yüz yılda Ermenilerin yerleşim yeriydi.


SANCAK BEYLİĞİ ALMIŞTI

Lice'ye bağlı olan Antaq, 12. ve 13. yüz yılda ise Artuklu Beyleri'nin egemenliğinde sancak beyliği olarak anılıyordu. Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, 1880'lerde köyde 7 hane Ermeni yaşarken, Ermeni olaylarının yaşandığı arifede ise, 9 hane Ermeni varmış. Şimdilerde Kürtlerin yaşadığı Antaq Köyü'nün nüfusu da 290 kişiden oluşuyor.

Diyarbakır’da Sancak Beyliği Sadece Bu Köyde Vardı2

KALESİ İLE ÜNLÜYDÜ

Antaq Köyü'nde dikkat çeken bir diğer tarih ise Antaq Kalesi. Kale, ne zaman ve kim tarafından kurulduğu kesinlik kazanamamış. Bununla beraber kalenin Roma döneminden kaldığı ve 532 yılında Bizans imparatoru I.Iustinianus tarafından onarıldığı sanılmaktadır.
Ebu Abdullah Muhammed bin Ömerü’l Vakadi’nin yazmış olduğu kitapta bu kalenin hicretin 17.yılında, VII.yüzyılda Diyarbakır bölgesini ele geçirmek isteyen Iyaz bin Ganem ve Halid bin Velid tarafından Diyarbakır’ın fethinden hemen sonra Arapların eline geçtiğini yazmakta.
Ayrıca içindeki bir kilise de sonra da camiye dönüştürülüyor. 

BAKANLIK TARAFINDAN TESCİLLENDİ

Bir dönem harabeye dönen kale, Diyarbakır İl Kültür ve Türizim Müdürlüğü'nün başvurusu sonucu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlığı" özelliği gösterdiğinden 2019 yılında koruma altına alınarak tescillendi.

Editör: Güneş OCAĞA