ÖZEL HABER/Mehmet Rumet SOYLU
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'na bağlı kurulan Dil Geliştirme ve Koruma Şube Müdürlüğü, kentin çok dilli ve kültürel mirasını koruma amacıyla çalışmalara başladı. Özellikle unutulmaya yüz tutmuş dillerin korunması ve geliştirilmesi için çeşitli projelere imza atıyor. Yaptıkları çalışmalarla ilgili gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e bilgi veren Şube Müdürü Tahir Baykuşak bu yıl, 15 Mayıs Kürt Dili Bayramını da bir festival tadında kutlamayı planladıklarını söyledi.
ÇALIŞMALARIN STARTI 21 ŞUBAT'TA VERİLDİ
Çalışmalarına 21 Şubat Dünya Anadil günü itibari start verdiklerini belirten Baykuşak, "Diyarbakır, tarihi boyunca kadim ve çok dilli bir kent olarak bilinmiştir. Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Süryanice ve Arapça birçok eserin üretildiği ve dünya kültür mirasının içinde yerini aldığı bir kenttir. Diyarbakır’da kültürel hayatın oluşmasında Kürtçenin ve Zazaca’nın yanında Ermenice ve Süryanice de çok önemli bir yer almaktadır. Tüm çalışmalarımızı bu düşünce temelinde şekillendirmeye çalışıyoruz. Her ne kadar neredeyse artık kullanılmayacak kadar durumda olsa da Ermenice ve Süryanice dillerini de ziyadesiyle önemsiyoruz" dedi.
ZAZACA LEHÇESİ ÖN PLANDA TUTULDU
Özellikle Zazaca'ya dair çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Baykuşak, "Şubemizi kurduktan sonra, şehrimizde unutulmayla karşı karşıya kalan dil ve lehçelerin korunması ve geliştirilmesi ile alakalı çalışmalara başladık. Özellikle kentimizde de yoğunlukla kullanılan Zazaca dilinin yok olmasının önünü almak için çalışmalarımız var. 21 Şubat etkinliklerimizde Zazaca ve Süryanice dillerine yönelik tiyatro ve film gösterimleri ile birlikte kentin değişik bölgelerinde kurulan pazarlarda çok dilli broşürler dağıtarak çalışmalarımızı gerçekleştirdik" diye kaydetti.
HANGİ DİLLERDE EĞİTİMLER VERİLİYOR?
Kısa bir sürede dil çalışmalarına başladıklarını belirten Baykuşak, “Müdürlüğümüzün kuruluşundan kısa bir zaman sonra dil kursları vermeye başladık. Ermenice, Süryanice, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaca lehçelerinde haftada 2 gün 3’er saatten oluşan derslerimiz var. Bu dillerden sadece Ermenice kursu için Diyarbakır’da öğretmen bulamadığımızdan dolayı, dersler online yapılıyor. Öğrencilerimiz, Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezindeki dersliklerimizi kullanıyorlar. Ermenice dil kursuna devam eden 22, Süryanice için 18 öğrencimiz var. Kurmanci’de kurslarımızda 62, Zazaca dil derslerine kayıtlı da 15 öğrencimiz var” diye konuştu.
DİYARBAKIR KENDİ KİMLİĞİYLE BULUŞACAK
Temel amaçlarının Diyarbakır'ı kendi kimliğiyle buluşturmak olduğuna işaret eden Baykuşak, şöyle konuştu: “Temel amacımız, şehrimizin çok dilli ve çok kültürlü halini her şekilde görünür kılabilmektir. Bu kentte ikamet eden ya da dışarıdan herhangi birilerinin, ‘bu kentte çok farklı dil ve kültür huzur içinde yaşayabiliyorlar ‘ diyebilecekleri bir fotoğraf ortaya koymaktır.”
KÜRT DİLİ BAYRAMI FESTİVAL TADINDA KUTLANACAK
“15 Mayıs Kürt Dili Bayramını bir festival tadında kutlayacağız” diyen Baykuşak, “Yapacağımız etkinliklerle, kentimizdeki çocukların gençlerin ve yaşı geçmiş insanlarımızın bir araya gelmesine önayak olup, kültürel alışverişlerin yaşanmasını sağlayabilmektir. Bu anlamda sinema, müzik, resim ve tiyatro alanında bir çok etkinlik yapmayı hedefliyoruz. Çünkü 21. Yüzyılın ilk çeyreğini de geride bırakacağımız bu günlerde, anadilde eğitim ve anadilin kamu hizmetlerinde de kullanılmasını sağlayacak çok dilliliği, belediye olarak hayata geçirip öncü çalışmalar içinde olmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.