ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Ali Çekdar KORKMA

Sony yıllarda ülkemizde yaşanan yangınlar büyük felaketlere neden oluyor. 2022 yılında ülke genelinde 2 bin 160 orman yangını gerçekleşti ve söz konusu yangınlarda 12 bin 799 hektar alan zarar gördü. Dünya kamuoyunu meşgul eden bu yangın felaketine karşı birçok ülke yardım eli uzatmıştı. Bu yangınların acıları tam unutuldu derken, bu kez de 20 Haziran günü Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan anız yangınlarında 15 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce hayvan yanarak telef oldu ve 20 bine yakın tarım arazileri de küle döndü.


ŞEYHMUS PERVANE, YANGINLARIN SEBEBİ VE BUNA KARŞI MÜCADELEYİ ANLATTI

Felaketler sonrası yapılan incelemelerde yangınların çoğu ihmalkârlık ve kazalardan dolayı meydana geldiğinin tespitinin yapıldığını belirten Yangın Güvenlik Uzmanı Şeyhmus Pervane, yangın önlemleri, maddi ve manevi kayıpları en aza indirdiğini ve mutlaka uyulması gereken hayati kuralların olduğuna dikkat çekti.

Diyarbakır’da Yangınlara Ilişkin Uzmanından Uyarı Geldi4


ORMAN VE TARIM ARAZİLERİNDE VATANDAŞLAR ÇOK BİLİNÇLİ OLMALI

Tarım arazileri ve ormanlık alanlarda çok bilinçli olunması gerektiğine vurgu yapan Pervane, “Ateş yakma ve sigara içmenin yasak olduğu yerlerde kesinlikle bu tür faaliyetlere girilmemeli. Hatta yasak olmayan yerlerde bile çok dikkatli olunmalı. Vatandaşlar bilinçli hareket etmeli. Bir kibriti çaktığında ya da sigarasını yaktığında ve yahut da mangal keyfi yaptığında ‘çevreye dikkat etmeliyim’ bilinciyle davranması gerekir. Bireyler evde ısı kaynaklarını söndürmeden ve kapatmadan yanından ayrılmamalı. Çocuklar ve başkalarının bakımına ihtiyaç duyan bireyler yalnız bırakılmamalı” dedi.

Diyarbakır’da Yangınlara Ilişkin Uzmanından Uyarı Geldi5


YAŞAM ALANLARINDAKİ YANGINLARLA NASIL MÜCADELE EDİLMELİ?

Pervane yaşam alanlarında çıkacak yangınlarla nasıl mücadele edilmesi gerektiği noktasında da şu bilgileri verdi: “Mutlaka yangın ve söndürme cihazlarıyla ilgili herkesin eğitim alması gerekir. Ev, okul, iş yeri gibi kapalı mekânlarda acil durum eylem planlarının her zaman olması lazım. Acil çıkış kapıları ve ye acil durum butonları öğrenilmeli. Hele ki yaz dönemlerinde bu daha da bir önem kazanıyor.”

Diyarbakır’da Yangınlara Ilişkin Uzmanından Uyarı Geldi7


ÖNCELİK YANGIN EKİPLERİNİN CAN GÜVENLİĞİ

Yangınlar sonrası müdahaleyi gerçekleştiren ekiplerin can güvenliğinin çok önemli olduğuna işaret eden Pervane, “Yangınlara kurumlara bağlı ekipler müdahale eder. Ekipler, söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım ekiplerinden oluşur.  Ve bu ekipler önce can güvenliğini düşünerek hareket etmesi gerekir. Yangın söndürme ekiplerini koruyan en önemli şey ise ekipmanlarıdır. Ekipmanlar aspiratörler, baret ve başlıklar, basınç düşürme sayacı, çarık, çizmeler, dalgıç pompa, dirsek, eldivenler, espektör, fikrasyon, hafif köpük elemanları, hortumlar, kama lansı, koruyucu elbiseler, köpük lansı, köpük mikseri (melanjör), monitörler, motopomplar, musluklu lans, ne-pi-ro gibi malzemelerden oluşuyor. Bu malzemelerin kaliteleri çok önelidir. Dünya standartlarında üretilen ve kullanılan kaliteli ürünler var. Türkiye’de de bu standartlar doğrultusunda ürünleri kullanmalı. Kalitesiz ürün yangına müdahale eden ekibin can güvenliğini riske atıyor. Söndüreyim derken, kendini yakıyor” diye konuştu.

Diyarbakır’da Yangınlara Ilişkin Uzmanından Uyarı Geldi6


YANGINA NASIL BİR MÜDAHALE GEREKLİ?

Pervane, hangi yangına nasıl müdahale edilmesi gerektiği noktasında şu bilgileri verdi:
“A sınıfı yangınlar var. Bunlar kağıt, pamuk, odun ve daha birçok katı maddenin yanmasıyla oluşan yangınlardır. B sınıfı yangınlar ise sıvı maddelerin yanmasından oluşuyor. C sınıfı yangınlar gaz maddelerinin yanmasıyla meydana geliyor. D sınıfı yangınlar metallerin çeşitli sebeplerden dolayı yanmasıyla oluşurken, E sınıfı yangınlar ise elektrik kaçaklarından,  F sınıfı yangınlar restoran, ev, lokanta ve mutfak gibi alanlarda kızarmış yağlardan meydana gelir. A sınıfına ilk olarak su kullanılmalı, B sınıfı yangınında kesinlikle su kullanılmamalı, onun yerine köpüklü söndürücü sistemler kullanılmalı. C ve D sınıflarında kuru kimyevi toz söndürücüler kullanılmalı. E sınıfında karbondioksit söndürücü sistemleri, F sınıfında ies sulu kimyasal söndürücüler kullanılmalı” bilgisini paylaştı.

Diyarbakır’da Yangınlara Ilişkin Uzmanından Uyarı Geldi8


KİŞİLER MUTLAKA EĞİTİMLİ OLMALILAR

Pervane son olarak, hangi yangına nasıl müdahale edilmesi konusunda kişilerin özellikle eğitimli olması gerektiğine vurgu yaparak, hangi söndürücünün nasıl kullanılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmasının en önemli unsurlar olduğunu söyledi.

Muhabir: Güneş OCAĞA / Ali Çekdar KORKMA