ÖZEL HABER / Ceren AKYIL
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne bağlı yeni Hayvan Hastanesi'nin temelleri 2024 yılında atıldı. DÜ Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Hasan İçen, daha geniş bir kapasite ve alana sahip olan yeni hastanenin detayları ve proje ile ilgili gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuştu.
2026 YILINDA FAALİYETE GEÇECEK
Hastanenin 2026 yılında tamamlanarak faaliyete geçeceğini belirten İçen, "2024’te temeli atılan yeni hayvan hastanemiz 2026’da tamamlanarak faaliyete geçecek. 5 bin metrekare kapalı alana sahip olan hastane içerisinde 6 tane ameliyathane odası, 3 büyükbaş, 3 de küçükbaş ve bir tane de egzotik hayvan olmak üzere muayene alanımız olacak. Dolayısıyla gelebilecek tüm hastalara hizmet vermiş olacağız” dedi.
Diyarbakır'da yeni hastane için geri sayım başladı: İstihdam kapısı olacak pic.twitter.com/csWGZIlomy
— Güneydoğu Ekspres (@ekspreshaber_) April 9, 2025
“İNSAN SAĞLIĞINA DA HİZMET EDECEK“
Daha kaliteli bir hastaneyle hayvanların yanı sıra insanların da sağlığını koruduklarına dikkat çeken İçen, “Hayvan hastanesi birinci derecede hayvanlara hizmet ederken aynı zamanda insan sağlığı için de hizmet edecek. Çünkü biz hayvanları koruduğumuz zaman, hayvanlardan insanlara geçen yaklaşık 800 tane hastalığın da önüne geçmiş olacağız. Özellikle de omurgalı hayvanlardan insanlara geçen ve insanlardan da omurgalı hayvanlara bulaşan zoonoz enfeksiyonuna karşı iyi hizmet edersek toplumun sağlığını korumuş oluruz" diye konuştu.
EVCİL VE EGZOTİK HAYVANLAR İÇİN KLİNİKLER KURULACAK
Günümüzde daha çok evcil hayvanlar üzerinde hizmet verildiğini vurgulayan İçen, şunları söyledi: "Ama artık kavram değişti evcil hayvanlarla birlikte egzotik hayvanlar kavramlarından da bahsederek kliniklerimize artık envai çeşit egzotik hayvanlarda gelmekte. Muhabbet kuşları, sultan papağanları, Afrikan grip papağanları ve iguanalara kadar birçok envai çeşit egzotik hayvanlar artık kliniğimizde muayene ediliyor. Ayrıca Yaban hayvanları ana bilim dalımız da var."
HEDEFİMİZ 100 BİN HASTA
Yeni hayvan hastanesinde 100 hasta hayvana hizmet vermeyi hedeflediklerini belirten İçen, “Biz yılda ortalama mevcut küçük hastanemizle 500 metrekare alanda 12 bin hastaya hizmet veriyoruz. 5 bin metrekare alana sahip olan yeni hastanemiz de ise hedefimiz 100 bin hastaya hizmet vermek. Ama ilk etapta 20 bin hayvana hizmet verebilirsek, bunu başarı olarak sayacağız ve bunun akabininde daha da ileri sayılara ulaşmayı amaçlıyoruz" diye kaydetti.
YENİ HASTANE İŞ İMKANLARI YARATACAK
Yeni hastaneyle birlikte 7/24 saat hizmet vereceklerine işaret eden İçen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hayvan hastanesi açıldığı zaman 7/24 hizmet verecek. Ve 3 vardiya çalışmış olacağız. Dolayısıyla yeni hekimler, temizlik personelleri ve teknik elemanlara ihtiyacımız olacak. İstihdam etmenin yanı sıra, uzmanlık alanında da hastanemizin imkanları dahilinde eğitimler vereceğiz. Yeni hastanenin bitimiyle birlikte, iş insanlarımıza da yeni yatırım kapıları açılmış olacak."
HASTENE BÜTÜN BÖLGEYE HİZMET EDECEK
Yeni hayvan hastanesinin bölgeye hizmet edeceğini vurgulayan İçen, “Hedefimiz sadece Diyarbakır'a değil, tüm yakın bölge illerine de hizmet vermek. Bizim hastanemiz bölgede Elazığ’dan sonra en teşekkürlü hastane olacak. Elazığ Fırat Üniversitesi en eskisi, ama ondan sonra en iyi hizmeti veren biziz. Mevcut hastanemiz küçük olmasına rağmen Mardin, Siirt ve Batman’dan gelen hastalara ciddi bir hizmet sunuyor" ifadesinde bulundu.
“ÖĞRENCİLER İÇİN AMFİLER OLACAK”
Öğrencileri için hastanede amfiler olacağını dile getiren İçen, son olarak şunları söyledi: “Biz, gelecek olan her türden hayvana imkan dahilinde müdahale edeceğiz. Bu kadar hayvan çeşidini hastanemizde ağırlamakla birlikte veterinerlik hekimini okuyan öğrencilerimiz de daha iyi eğitim almış olacak. Uzmanlık alanında kendilerini daha iyi yetiştirecekler. Şuan yaklaşık 700-800 öğrencimiz var. Yeni hastanenin faaliyete geçmesiyle bu sayı katlanarak artacak. Çünkü hastanenin içinde amfilerde olacak. O yüzden dersi uygulamalı olarak amfide hayvanı getirip amfinin ortasında bütün öğrencilerle birlikte muayene etme şansını yakalamış olacağız. Öğrencilerimiz, internetten gördükleri ve okudukları yanı sıra, hayvana dokunarak, hissederek ve pratiğe dökerek hekimlik de daha iyi bir seviyeye gelmiş olacaklar ve bu çok önemli."