Haber- Fuat bulut
DİSKİ olarak 15.272 kilometrekare alanda, 13’ü kırsal olmak üzere 17 ilçenin tamamında toplam 1047 mahalleye hizmet verdiklerini söyleyen Tutşi, bu hizmetlerden 1 milyon 818 bin Diyarbakır’lının faydalandığını söyledi.
DİSKİ Genel Müdürü Tutşi, su idareciliğinin zor iş olduğunu, tüm yatırımı yerin altına yaptıklarını ifade ederek, “Yerin altına adeta bir şehir daha kurarak yerin üstündeki günlük hayatın kesintisiz akması için 7/24 durmadan çalışırsınız. Barajdan, kaynaklardan ve sondajlardan suyun teminini, isale hatları, yağmur suyu ve atık su kanalları, kanalizasyon hatları suyun sağlıklı iletimini, bilişim teknolojileri de suyun takibini sağlayan hayati yatırımlardır” dedi.
“Kayıp kaçak oranlarımız yüksek”
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, bir kaç yol önce kırsal ilçelerin çoğunda düzenli su verilemediğini, içme suyu şebekeleri kötü durumda olduğunu da ifade ederek, “Tüm ilçelerimizin kanalizasyon şebekeleri yetersiz ve atık suları arıtılmadan deşarj edilmekteydi. Kayıp kaçak oranlarımız yüksek, tahsilatlarımız çok düşüktü. Kırsal mahallelerimizin birçoğunda sağlıklı ve sürekli içmesuyu sağlanamıyordu. Bugün kademe kademe bir plan dahilinde sorunları çözdük. Kayıp kaçaklarımızı azalttık, tahsilatlarımızı arttırdık. Tüm ilçelerimize artık 24 saat aralıksız su verebiliyoruz. 4 ilçemizin arıtma tesisini bitirip devreye aldık, 5 ilçemizin ihale aşamasında olduğunu gururla söylemek istiyorum. 2 ilçemizin projeleri bitmek üzere. En kısa sürede tüm ilçelerimizi atık su arıtma tesislerine kavuşturacağız” dedi.
“15-20 yılı planlar hale geldik”
Genel müdür Tutşi, projelerinin 1-2 yıllık değil, artık 15-20 yıllık planlamalar yapar hale geldiklerini, büyük yatırımlara imza attıklarını, büyük projeler ürettiklerini ve DİSKİ’nin artık bütçesinin 3’te birini alan enerji giderlerine karşı kendi enerjilerini üretir hale geldiklerini belirtti.
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Dicle barajından kentte içme suyu getirecek 2. İshale hattının inşaatının sürdüğünü bitmesi halinde saniyede 6 metre küp su taşınacak hat ile Diyarbakır’ın 2054 yılına kadar su ihtiyacının karşılanmış olacağını da sözlerine ekledi.