ÖZEL HABER - Jan BELEK
Fahiş kayıt fiyatları ile sürekli gündeme gelen özel okullar hakkındaki iddialar devam ediyor. 2024 -2025 eğitim öğretim döneminde yıllık kayıt fiyatları 300–350 bin TL’den, 1–1,5 milyon TL’ye kadar çıktı. Güneydoğu Ekspres’e konuşan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Diyarbakır İl Temsilcisi Diyar Demir, öğretmenlerin özel okullarda işe alım sırasında ve ondan sonraki süreçlerde yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.
“TAZMİNAT ÖDEMEMEK İÇİN SÖZLEŞMELER 10 AYLIK YAPILIYOR”
Özel okullarda çalışmak zorunda kalan öğretmenlerin sıkıntılarının iş görüşmesine gittiklerinde başladığını ifade eden Demir, “Bir sözleşmenin minimum süresi 1 yıldır. 1 yıldan aşağı sözleşme yoktur ama bizler yıllardır bu sektörde 10 aylık sözleşmeler ile çalışıyoruz. 1 yıllık sözleşme demek tazminat hakkınızın doğması demek, özel okullar bu durumun önüne geçmek için 10 ay çalıştırıp, son iki ay işten çıkarıyor” dedi.
“İSTİFA DİLEKÇESİ VE BORÇ SENETLERİ İMZALATILIYOR”
Birçok öğretmen arkadaşlarının özel okullarda asgari ücret ve altında çalışmak zorunda bırakıldığına dikkat çeken Diyar Demir, şöyle devam etti:
“Öğretmen arkadaşımız anlaşmaya gittiğinde, İşveren tarafından sözleşmenin yanında, yılın başında, öğretmenlere üzerinde tarih bulunmayan istifalar imzalatılıyor. Yani özel okulda işe başlayan öğretmen, daha işe başlamadan istifa etmiş oluyor. Bu şartı kabul etmediğin zaman işe alınmıyorsun. Bir diğer sözleşme dönemi sorunumuz ise Diyarbakır’da bununla karşılaştık ne yazık ki, öğretmenlere senet imzalatan okullar var. İleride yaşayabileceği bütün hukuksal sorunlara karşı öğretmenler işe başlamadan senetler ile borçlandırılıyorlar.”
“ASGARİ ÜCRET ÖDEYİP BİR KISMINI ELDEN GERİ ALIYORLAR”
“Ekonomik kriz ve enflasyon altında ezilen özel sektör öğretmenleri asgari ücret ile geçinmeye çalışıyor” diyen Demir, “Birçok kurum vergi indiriminden faydalanmak için öğretmenleri asgari ücret üzerinden çalıştırıp bankaya yatan paranın bir kısmını elden geri istemekte ve kabul etmeyenleri işten çıkartmakla tehdit etmektedir.
Yüzbinlerce öğrencinin eğitim gördüğü özel eğitim kurumlarının çok büyük bölümünde öğretmenlerin ve eğitim çalışanları, kısa süreli sözleşmelerle, mobbingle, esnek çalışma saatleriyle, açlık sınırının altında ücretlerle güvencesiz çalıştırılmaya mahkum ediliyor” dedi.