Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 11 ili etkileyerek büyük yıkımlara yol açtı. Diyarbakır’da depremler nedeniyle 411 kişi hayatını kaybederken, 255 kişi enkazdan sağ olarak kurtarıldı.
Diyarbakır’daki depreme bağlı zararın giderilmesi ve yeniden inşa süreci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) iş birliğiyle yürütülüyor. Depremin yol açtığı hasarların ortadan kaldırılması amacıyla başlatılan konut ve altyapı projeleri hızla ilerliyor.
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, 2024 yılında yapılan çalışmaları değerlendirerek, depremin etkilerini azaltma noktasında önemli bir mesafe kat ettiklerini söyledi. Oğlaklı Mahallesi’nde 13 bin 190 konut ve 214 iş yerinin ihalesinin gerçekleştirildiğini ve bunlardan bir kısmının inşaatının tamamlandığını ifade etti. Şu ana kadar 5 bin 500'ün üzerinde konut tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Vali Zorluoğlu, 2025 yılı sonuna kadar Oğlaklı Mahallesi’nde 13 bin 190 konutun ve 214 iş yerinin tamamlanarak, depremzedelerin güvenli ve konforlu yuvalarına kavuşacağını belirtti.
Oğlaklı Mahallesi’nde, büyük bir yerleşim alanı oluşturulmakta olup, burada 5 okul, 4 cami, sosyal alanlar, spor tesisleri, sağlık üniteleri ve güvenlik birimlerinin inşaatlarına da başlandı. Bu projelerle, mahalle sakinlerinin tüm ihtiyaçları karşılanacak.
Bunun yanı sıra, kent genelindeki 12 ilçede de depremzedelere yönelik konut yapımı sürüyor. Çüngüş, Hazro ve Dicle ilçelerinde TOKİ tarafından inşa edilen 2 bin 861 konuttan 438'inin hak sahiplerine teslimi yapıldı. Geriye kalan 2 bin 423 konutun yapımının 2024 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.
Kırsalda da köy evleri inşaatına hız verildi. 1121 köy evi, hem betonarme hem de çelik konstrüksiyon olarak inşa ediliyor. Bu çalışmalar sayesinde kırsaldaki vatandaşlar da depremin etkilerinden tamamen arındırılarak, yeni ve güvenli yuvalarına kavuşacak.
Depremin ağır hasar bıraktığı 5 bin 484 binanın yıkım işlemleri ise büyük oranda tamamlandı. Zorluoğlu, yıkımın yüzde 94 seviyesine geldiğini, kalan binaların ise mahkeme kararlarını beklediğini söyledi. Ayrıca, orta hasarlı binaların yıkım çalışmaları da devam ediyor. Yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerinde yüzde 35'lik bir ilerleme sağlandı.
Diyarbakır'da, "Yerinde Dönüşüm Projesi" kapsamında 961 başvuru yapıldı. Bu başvurulardan 750’si ile ilgili işlemler sürerken, 600'ünün yapımına başlanmış durumda. Bu projeyle, depremzedelerin yaşadıkları yerlerde yeniden güvenli ve sağlam konutlar inşa edilecek.
Vali Zorluoğlu, Diyarbakır'da 2024 yılı itibarıyla deprem etkilerinin büyük ölçüde azaltıldığını belirterek, 2025 yılı sonunda şehri tüm bu olumsuz etkilerden arındırmış olacaklarını ifade etti. Zorluoğlu, bu organizasyonu başarıyla tamamlayan ülke sayısının çok az olduğunu vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinin önemini belirtti.
Depremin öncesinde alınan tedbirlerin de son derece önemli olduğunu hatırlatan Vali Zorluoğlu, AFAD Başkanlığı ve valilik olarak kentteki deprem riskini azaltma çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Diyarbakır, 2025 yılı itibarıyla depremin tüm etkilerinden kurtarılmış, güvenli, modern ve yaşanabilir bir şehir olacak.