ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

Diyarbakır merkez Bağlar İlçesi’nde 2019 yılında kurulan Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED), iki aydır tarihi Suriçi’nde dezavantajlı kadın, çocuk ve gençlere yönelik kültür sanat çalışmaları yapmaya devam ediyor. KASED Yönetim Kurulu Üyesi Saliha Ayata, “Kürt kadınlarının kültürel erişimini ve Kürt kültürü üzerindeki kültürel şiddetle ilgili çalışmalar yapan bir derneğiz“ dedi. Gazetemize Kürtçe konuşan Saliha Ayata, derneğin işleyişi ve projeleriyle ilgili konuştu.

“AMACIMIZ DEZEVANTAJLI KESİMLERE ULAŞMAK”

“KASED’in kurucu ve çalışanları çok eski kültür sanat çalışanlarıdır” diyen Ayata şunları söyledi: “Kültür sanat meseleleri burada biraz daha orta sınıfa hizmet eden bir hal almış durumda. Kayapınar’da, 75’te veya Diclekent’te yaşıyorsanız sanata ve mekânlara erişiminiz daha kolaydır. Ama biz özellikle Bağlar ve Sur’u düşündük. Dezavantajlı kadınlara, annelere, kültür sanat çalışmalarına erişemeyecek kişilere ulaşmayı planladık. Bağlar’da kurulmayı hedefledik. Bağlar’da ne kadar çabaladıysak da istediğimiz şeyi yapamadık. Kadınlara ve gençlere ulaşamadık. Çünkü Bağlar tamimiyle bir geçiş alanıydı. Göçe maruz kalmıştı. İnsanların elzem meseleleri ekonomiydi.

Diyarbakır’daki Kadınlara Sanat Aşılayan Kurum4

Yerel halkla buluşamadık o açıdan. Bir gelen bir dahakine gelemiyordu. Genç kadınlar çalışmak zorundaydı. Hedef kitlelerimiz çalışıyordu. Biz biraz daha genişlemek ve temas kurmak için Sur’a gelmeye karar verdik. Sur’un son 8 yıldır, rengi, mekânı, hafızası her şeyiyle oynandı. Kent olarak hafızaya sahip sadece Sur iken her anlamda değişip dönüştürülüp ciddi anlamda işgale maruz kalmış. O yüzden Sur’a taşınmaya karar verdik. İki aydır buradayız ama sanki yıllardır buradaymışız gibi çalışma yürütüyoruz. Çok fazla anne çocuk, aileler bizi çok hızlı kucakladılar çünkü kentin hafızası burası olduğu için. Çok hızlı atölyelerimize dâhil oldular“.”


SANATIN BİRÇOK ALANINDA KURSLAR VERİLİYOR

Dernekte yapılan atölyelere ilişkin bilgi veren Ayata, setel, erbane, piyano, halk oyunları, edebiyat, resim bölümlerinde kurslar verdiklerini söyledi. Ayata, şöyle devam etti: “Anadil çalıştığımız için bütün atölyelerimiz Kürtçe oluyor. Buradaki annelerle kontak kurmak ve motive etmek için amigurumi atölyesi başlattık. Amigurumi atölyelerinde Nefel Kadın Kolektifi ile ortaklaştık. Kendi projelerimiz kapsamında annelere ve genç kadınlara onları rahatlatacak motive edecek atölyeler düzenliyoruz. Mini etkinliklerimiz de oluyor.”

AMAÇ SANATTA KADINLARIN EMEĞİNİ GÖRÜNÜR KILMAK

“KASED tüm atölyelerle beraber bir de proje yürüten bir alan” diyen Ayata, yürüttükleri projelere ilişkin de bilgi verdi. Ayata, “Sivil Düşün desteğiyle geri dönüşüm atölyesi yaptık. Şimdiki Sivil Düşün projemizde de Kürt romanlarına feminist bir bakış açısıyla roman analizi yapıyoruz. Kültürel alanda cinsiyetçiliği, karakter analizi yapıyor ve tartışıyoruz. Aynı zamanda podcastler çekiyoruz. Edebiyat alanına eril yaklaşımı eleştiren çalışmalar yapıyoruz. Bu projelerle müzikteki, resimdeki seksist yaklaşımları nasıl yıkabiliriz?

Diyarbakır’daki Kadınlara Sanat Aşılayan Kurum3

Nasıl kültür sanatta kadınlarla daha çok dayanışabiliriz? Kadınların farkındalığını nasıl daha çok arttırabiliriz? Nasıl kadın jargonunu hayata geçirebiliriz? Bütün bu yerel sanatçılarımızla bir networkumuz var. Bu ağımızla beraber onların görünümünü arttırmak için kadın stüdyolarımız, kadın sanat atölyelerimiz var. Bu şekilde çalışmalara devam edeceğiz. Bununla beraber toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak atölyelerde yapıyoruz. Sanatta kadınların emeğinin daha çok nasıl görünür kılabiliriz yönünde atölyelerimiz devam ediyor” diye konuştu.

Muhabir: Fatma TEMEL