Diyarbakır

Diyarbakır’daki tarihi zirveden önemli notlar

Diyarbakır’da düzenlenen ‘7. Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumu’nda tarihi yapıların korunmasına dair önemli sonuçlar açığa çıktı.

Abone Ol

ÖZEL HABER - Sertaç KAYAR

Diyarbakır, 27-28 Eylül’de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) bu yıl 7.’sini düzenlediği ‘Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır ve Ankara Şubelerinin ortaklaşarak düzenlediği sempozyuma, yurtiçi ve yurtdışından 400’ün üzerinde alanında uzman isim katıldı. Sempozyumda, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce bildirilerin yer alması ile bir ilke imza atıldı. 

SEMPOZYUM ÜÇ DİLDE KİTAPLAŞACAK

Tarihi Sur İlçesi’nde düzenlenen sempozyumda, tarihi yapıların geleceğe güvenle taşınması konusunda önemli bir bilgi havuzu oluştu. Açığa çıkan sonuçlar önümüzdeki günlerde Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç dilde kitaplaştırılacak.

BİR İLKE İMZA ATILDI

Sempozyumda açığa çıkan sonuçları değerlendiren Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Çiya Korkmaz, sempozyumda Kürtçe, Türkçe ve İngilizce bildirilerin yer alması ile bir ilke imza atıldığını söyledi. Korkmaz “Sempozyum düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu Kürtçenin Kurmanci lehçesinde bir bildiri sunarken, Süleymaniye Soran Üniversitesi’nden Wrya Sabir Abdullah da Kürtçenin Sorani lehçesinde bir bildiri sundu” dedi.

TARİHİ YAPILARIN GÜÇLENDİRİLMESİ VE RESTORASYON SÜREÇLERİ

Sempozyumda tarihi yapıların güçlendirilmesi ve restorasyon süreçleriyle ilgili bildiriler okunduğunu ve fikir alışverişi yapıldığını ifade eden Korkmaz “Tarihi yapılarda kullanılması gereken malzemeler, depremden hasar gören yapıların nasıl güçlendirileceğinden ve restorasyonu sağlanmış yapıların geçtiği süreçlerden bahseden bildiriler konunun ilgilileri tarafından büyük memnuniyetle karşılanmıştır” şeklinde konuştu.

SEMPOZYUMDA SUR’DAKİ YIKIM VURGUSU

Korkmaz, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden İngiltere’ye kadar geniş bir coğrafyadan gelen katılımcıların yaptığı sunumların, insanlığın ortak mirası tarihi yapıların nasıl korunması gerektiği ve geleceğe güvenle nasıl devredileceği üzerine olduğunu söyledi. Korkmaz şöyle devam etti: “2015-2016 yılında Sur’da yaşanan çatışmalar sonrasında hasar almış veya yıkılmış binaların görselleri sempozyumun yapıldığı alanda sergilenmiştir. Yıkılan mahallelerde hasar almış yapıların ve Diyarbakır surlarının restorasyonu da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sergileştirirek sempozyum alanında katılımcıların ilgisine sunmuştur.”

SUR’UN TARİHİ KİMLİĞİ TANITILDI

Korkmaz “İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, yurtdışından gelen katılımcılar için, sempozyumdan bir gün önce Sur’da teknik ve kültürel bir gezi organize ederek Sur’un tarihi kimliği tanıtmıştır. Sur’daki tarihi konaklar, hanlar, hamamlar, Camiiler ve Kiliseler gezdirilerek Diyarbakır’ın mimarisi tanıtılmış, yapıların mevcut durumu gösterilmiştir” şeklinde konuştu.