İbrahim İnanç Yıldız
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na, Diyarbakır’daki uçak seferlerinin azlığını sordu. Akça, hazırladığı soru önergesini aynı zamanda, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu’na, Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü’ne, Anadolu Jet Genel Müdürlüğü’ne, SunExpress’e ve Pegasus Hava Yolları’na da iletti.
“Uçak seferleri attırılmalıdır ve mağduriyetler giderilmelidir”
Akça, verdiği soru önergesinde ise şu ifadeleri kullandı: “Diyarbakır kalkışlı ve varışlı uçak seferleri kent sakinlerinin ihtiyacını karşılamamaktadır. Uçak seferleri sorunu ile ilgili kentteki sivil toplum kuruluşları, odalar, siyasi partiler, iş insanları basın açıklamaları yapmış ve seferlerin arttırılması çağrısında bulunmuşlardır. Kentte yaşayan yurttaşlar ise hem şahsıma ulaşarak hem de sosyal medyadan yaşadıkları mağduriyetleri dile getirmektedirler. Uçak seferlerinin azlığı sorununa son günlerde seferlerin rötar yapması sorunu da eklenmiştir. İki milyonu aşan nüfusu ile bölgenin en önemli kültür, turizm, sağlık ve ticaret merkezi olan Diyarbakır’da uçak seferleri bir an önce arttırılmalı, yurttaşların mağduriyetleri ivedilikle giderilmelidir.”
“Uçuk sıklığının arttırılmasını engelleyen özel bir düzenleme mi var?”
“Hem yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır'a yapılan hem de kentten diğer yerlere yapılan yurt içi/yurt dışı uçak sefer sayısı yetersizdir ve kentin ihtiyacını karşılamamaktadır” diyen Akça, Uraloğlu’na şu soruları yöneltti:
“*Uçuş noktası ve uçuş sıklığının planlanmasında dikkate alınan kriterler nelerdir?
*Yeni uçuş noktalan ile sık kullanılan rotalardaki uçuş sıklığının arttırılmasını engelleyen özel bir düzenleme var mıdır?
*Bu kriterler açısından benzer özellikler sergileyen şehirler arasında uçuş noktalarının ve uçuş sıklıklarının arttırılmasında herhangi bir ayrım yapılmakta mıdır?
*Diyarbakır'dan aktarmasız yurtdışında ve yurtiçinde kaç uçuş noktasına, ne sıklıkla uçuş hizmeti verilmektedir?
*Diyarbakır kalkışlı yolcu yoğunluğunun olduğu uçuş noktaları hangileridir ve bu uçuş noktalarının hizmet sağlayıcıları hangi firmalardır?
*Diyarbakır inişli yolcu yoğunluğunun olduğu uçuş noktalan hangileridir ve bu uçuş noktalarının hizmet sağlayıcıları hangi firmalardır?
*2021- 2022 — 2023 yıllarında Diyarbakır'a tahsisli olduğu halde, arıza-bakım/hava muhalefeti gibi nedenler hariç olmak üzere İptal edilen uçuş sayısı kaçtır?
*Diyarbakır'ın destinasyon ve uçuş sıklığının arttırılması planlanmakta mıdır?”
Bakanlık: Uçuş ile seferden havayolu işletmeleri sorumludur
Akça’nın vermiş olduğu soru önergesine cevap veren Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı ise şu ifadeleri kullandı: “10-16 Temmuz haftasında Diyarbakır Havalimanından 12 uçuş (7 yurtiçi, 5 yurtdışı) noktasına olmak üzere toplam 1 12 (98 yurtiçi, 14 yurtdışı) tarifeli uçuş gerçekleştirilmiştir.
Yine, aynı haftada Diyarbakır Havalimanından yapılan tarifeli seferlerde Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanına 32 sefer uçuş düzenlenmiştir. Ayrıca, Pegasus Hava Yolları ile 14 ve Türk Hava Yolları ile 13 olmak üzere Sabiha Gökçen Havalimanına toplam 27 tarifeli uçuş gerçekleşmiş olup 2021-2023 yılları arasında arıza-bakım/hava muhalefeti hariç diğer sebeplerden dolayı iptal edilen herhangi bir sefer bulunmamaktadır.
Diğer taraftan havayolu işletmeleri; serbest piyasa koşullarında faaliyet gösteren ticari kuruluşlar olup, hava meydanlarına uçuş başlatılması, ilave hat konulması, uçuş saatlerinin değiştirilmesi, aktarmalı/aktarmasız uçuş ile seferin icra edilmesi vb. hususlar havayolu işletmelerinin kendi uhdelerinde bulunmaktadır.
Bununla birlikte havayolu işletmeleri; filo yapılan, filo müsaitliği, slot saatleri ve filolarında bulunan hava araçlarının bağlantıları çerçevesinde uçuş saatlerini kendileri belirleyerek Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne talepte bulunmakta ve başvurular ilgili mevzuat kapsamında Bakanlığımızca değerlendirilmektedir.”
Öte yandan Uraloğlu’nu arayan Akça’nın telefonları cevap kaldı.