Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında açılama yaptı. Sağlık haftasında aşının önemine vuru yapan Pamukçu, aşının en etkili halk sağlığı müdahalesi olduğuna dikkat çekti.

AŞIYLA BAĞIŞIKLIK KAZANIYORLAR

Aşının her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtardığına vurgu yapan Pamukçu,  "Aşı, hastalığa yakalanmadan önce kişinin bağışıklık kazanmasını sağlamak amacıyla yapılan en etkili halk sağlığı müdahalelerinden biridir. Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir. İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık günümüzde aşılamanın bir zaferi ve aşının gücü olarak artık görülmemektedir.  Örneğin çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren aşılama sayesinde tamamen yok edilmiş, hastalık etkeninin yok edilmesi üzerine 1987 yılında çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmadığından aşılama tüm dünyada durdurulmuştur" dedi.

BÜYÜKLERİNDE AŞILANMASI ÖNEMLİ

Büyüklerin de en az çocuklar kadar aşılanmasının önemli olduğuna vurğu yapan Pamukçu, "Son yıllarda tüm dünyada erişkin bağışıklaması en az çocukların aşılanması kadar önemsenmektedir. Erişkinlerde mortalite ve morbidite ile sonuçlanabilecek birçok hastalık aşı ile önlenebilmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda yer alan erişkinler sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinebilir ve aşılanabilir" ifadesinde bulundu.

ÖNLENEBİLİR HASTALIKLARIN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Aşılarla önlenebilir hastalıkların önüne geçtiklerini belirten Pamukçu, "Ulaştığımız yüksek aşılama oranları ile birlikte aşılama programımızda yer alan tüm aşı ile önlenebilir hastalıklarda önemli düşüşler sağlanmıştır. Örneğin Ülkemizde, 2002 yılından bu yana yürütülmekte olan kızamık eliminasyon programı kapsamında gerçekleştirilen yoğun aşılama çalışmaları kızamık vaka sayılarında önemli bir azalma kaydedilmiş olmasına rağmen halen dünyada ve ülkemizde kızamık virüsü dolaşımı devam etmektedir. Virüs dolaşımının devamlılığında rol oynayabilecek olan aşısız veya eksik aşılı tüm çocukların kızamık içeren aşı ile aşılanmaları son derece önemlidir" diye kaydetti.

AŞILAMA YAŞAMSALDIR

Aşılanmanın yaşamsal olduğunu dile getiren Pamukçu, şunları ifade etti:

"Ülkemizde uygulanan aşılar, DSÖ tarafından onaylanan İyi Üretim Prosedürleri kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiş aşılardır. Ayrıca, aşılar teslim alınıp kullanıma sunulmadan önce Ulusal Referans Laboratuvarlarımızda da test edilerek uygunluğu kanıtlanmaktadır. Aşılama çalışmalarının başarısında, üretim aşamasından başlayıp uygulanacak kişiye ulaştırılana kadar aşıları muhafaza etmenin etkisi de şüphesiz büyüktür. Aşılar ülkemizde tüm aşamalarda elektronik takip sistemi ile takip edilmekte, uygun ısı aralığında korunmaktadır. Aşı buzdolapları ve soğuk hava depolarının ısıları da elektronik ortamda anlık olarak takip edilmekte ve soğuk zincir kırılmaları engellenmektedir.

Aşılama her çocuk ve birey için yaşamsaldır, herkesin sağlıklı yaşama hakkı vardır."

Kaynak: Haber Merkezi