Eğitimin ilerletilip geliştirilmesi ve yeni deneyimler edinilmesi için yürütülen çabalar, Diyarbakır’daki eğitim dünyasının da önemli bir gündem maddesi. Erasmus+ Programı ise bu anlamda eğitim dünyasına yeni fırsatlar sunuyor.

 Erasmus+ Programına katılabilmek de kentteki bunca okul arasında ayrıcalıklı bir yere sahip. Kentin nitelikli okullarından biri olan Şehit Polis Mehmet Erçin İlkokulu yönetici ve öğretmenleri de bu çerçevede önemli faaliyetlerde bulunuyor.

DİYARBAKIRLI ÖĞRETMENLER FİNLANDİYA VE ROMANYA’DA

Erasmus+ Programı için başvuruları kabul edildikten sonra görevlendirilen Şehit Polis Mehmet Erçin İlkokulu’dan iki ayrı eğitim ekibi, Avrupa’ya adeta çıkarma yaptı. Okul Müdürü Yıldırım Barut liderliğindeki sınıf öğretmenleri Nefide Yüce ve Selma Demiroğlu ile rehberlik öğretmeni Canan Okay Finlandiya’da, müdür yardımcıları Davut Ayas ve Orhan Uğur ile sınıf öğretmenleri Nadide Nüket Oral, Deniz Yetik ve Sonay Yazıgan ise Romanya’da Erasmus+ Programı çerçevesinde yürütülen Öğretmen Eğitimi ve İşbaşı Gözlem Projesi kapsamında teknik incelemelerde bulundu.

Geçen eğitim/öğretim yılının sonunda gerçekleştirilen gezi kapsamında Diyarbakırlı eğitimciler, konuk oldukları ülkede okullarda incelemelerde bulunup, eğitim sistemi ve yöntemleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Erasmus+ kapsamında Avrupa’daki iki ülkede incelemelerde bulunan eğitimcilerin kazanımları, biri biri ardına süren toplantılarda Diyarbakır’daki okullarında yeniden masaya yatırıldı. Deneyimin pozitif çıktıları ise yeni dönemde meyvelerini vermeye başladı. Eğitimciler, okullarının velileri ile deneyimlerini ve projenin amaçlarını paylaştı.

Ş.P. Mehmet Erçin ilkokulu idareci ve öğretmenlerince Erasmus+KA122-2023 kapsamında 2023-1-TR01-KA122-SCH-000162695 numaralı "Mutlu Akranlar Okulu" projesi kapsamında bir idareci ve üç öğretmen Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de eğitim faaliyetlerine katıldı. İki idareci ve üç öğretmen ise Romanya’nın başkenti Bükreş’te iş başı gözlem etkinliğine katıldı.

Oldukça verimli geçen eğitim ve iş başı gözlem uygulaması idareci ve öğretmenler tarafından diğer paydaşlarla çeşitli yaygınlaştırılma faaliyetleri ile paylaşılmaya devam edilmektedir.  Şimdiye kadar öğrencilerle akran zorbalığını önlemeye yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla afiş ve slogan yarışmalarının yapılması, Öğrenci, öğretmen ve velilere online seminerler verilerek projenin tanıtılması, proje köşesinin oluşturulması, okul personeli ile çevrimiçi bağlantıların yapılması,veli toplantılarında proje hakkında bilgilendirmelerin yapılması, çevre okulların proje çıktılarından yararlanabilmesi için online seminerler yapılması sağlandı. Öğretmenlerin eğitim ve işbaşı gözlem deneyimlerinden yola çıkılarak okul ve sınıf içi drama etkinliklerinin akran zorbalığını önleme konusunda   öğrenciler üzerinde olumlu gelişmeler meydana getirdiği gözlemlendiği duyuruldu.

Kaynak: Haber Merkezi