ÖZEL HABER - Faruk BALIKÇI
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 7 bin metrekarelik alanda, Agroekoloji İklim Okulu kuruyor. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yapılan Agroekoloji İklim Okulu bünyesinde tohum kütüphanesi, tarım müzesi, boranhane, tandır, kıl çadır, bostan alanı, yağmur suyu depolama, kümes, ahır ve çocuklar için doğal oyun alanları yer alacak. Okul, daire başkanlığının Kayapınar ilçesindeki yerleşkesinde bir eğitim ve yaşam alanı olacak kerpiçten inşa ediliyor.
TOHUM KÜTÜPHANESİ
Agroekoloji İklim Okulu Koordinatörü Bişar İçli, bünyesinde oluşturacağı Tohum Kütüphanesi ile yerel tohumların toplanması, korunması ve yeniden üretimde değerlendirilmesini hedeflediklerini belirterek, “Bu kütüphane sayesinde hem toplanan tohumlarla kütüphane zenginleştirilecek hem de gelecek nesillere önemli bir miras bırakılacak. Amacımız kenti iklime uygun amacına dönüştürmektir. Geri dönüşüm malzemelerinden bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Burası bir havza, bir kültür ve yaşam alanı olacaktır. Tohumla yaşamı bütünleştirmemiz gerekir.
Onun için Tohum toplama çalışmasına başladık. Bölgede ciddi biçimde tohum toplamaya çalışıyoruz. Bununla hem üretimimizi yapacağız hem de çocuklara tohumları anlatacağız. Hem çiftçi ile buluşturacağız. Gıdayı ele geçirirseniz insanlığı ele geçirirsiniz. Şirketler her şeyi ele geçirmiştir. Gıdamızı ele geçirdiler. Biyolojik bir savaş var. Bizde diyoruz ki Mezopotamya öyle bir kutsal yer ki tohumun ilk buluştuğu yerdir. Bu mirası yürütmek zorundayız. Bu bir tarihtir, toplumun belleğidir. Onun için önemsiyoruz. Onun için bu mücadeleye adadık kendimizi” dedi.
MİLYONLARCA TOHUM TOPLANDI
Bir haftadan beri milyonlarca tohum topladıklarını ifade eden İçli, ”İnanılmaz çeşit tohum var. Bölgenin birçok kentinden tohum geliyor. Yaşamı yaşatmak zorundayız. Gıdada bir denetim yok. Her şey hibrit olmuş. Şirketlere bağımlı hale getiriliyorsunuz. Tohumlar kütüphanede biriktirilerek yılın bir ayında etkinlikler düzenlenerek çiftçilere ücretsiz dağıtılacaktır. Yediğimiz besinlerin kontrolü yok. Türkiye’ye gıda girişinde kontrol yok. Hastalıklar çoğaldı. Tohum kütüphanesiyle sağlıklı gıdaya ulaşmayı hedefliyoruz. Gıdanın temeli tohumdur. Tohum bir yaşamdır. Çocukta, yetişkinde, akademisyen de Agroekoloji okuluna gelerek anlatacağız. Kurulacak kütüphane ile doğal tarım yapılacak. Kimyasalı ret ediyoruz” dedi.
MART AYINDA AÇILIŞI YAPILACAK
Agroekoloji İklim okulunun Mart ayında açılışının yapılacağını ifade eden İçli, “Randevu sistemiyle kayıt yapılacak. Bu okulda çocuklar toprağın kutsallığını öğrenecek. Her yer betonarme. Yaşadığı site, okul beton. Çocuklar doğaya dokunarak, anlatarak hissettireceğiz. Çocukları eski tarım aletleri, tohumları yani ekoloji ile tanıştıracağız” diye konuştu.
TARIM MÜZESİ
Agroekoloji İklim Okulu bünyesinde Tarım Müzesi açılacak. Tarımla ilgili tarihi eski aletleri kendileriyle paylaşmalarını isteyen İçli, paylaşan kişinin etiketiyle birlikte müzede sergilenecek. Tarım aletleri tarihini yeni nesillere öğretmek amacında olduklarını ifade etti.
BORANHANE İNŞAA EDİLDİ
Bir zamanlar güvercin gübresiyle yetişen Diyarbakır karpuzu yeniden yaşam bulacak. Aynı yerleşkede kerpiçten yapılan bir boranhane inşa edildi. Elde edilecek güvercin gübresi bostanla buluşacak. Doğal yöntemlerle ürün elde edilerek topluma yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bölgedeki birçok belediyelere de örnek teşkil edeceği ifade edildi.