ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre, yıllık enflasyon 10 puan azalarak yüzde 51,97'ye geriledi. Enflasyon hızının düştüğünün açıklanmasına rağmen, etiket fiyatlarına yansımaması ve hayat pahalılığının her gün daha çok yükselmesi ekonomist, uzmanlar ve halkın tepkilerine neden oldu.
Ekonomist Suat Özalp, TÜİK'in enflasyon verilerini ve hayat pahalılığını gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e değerlendirdi. 

"TÜİK VERİLERİNE GÜVENİLMİYOR"

 TÜİK'in verilerine kimsenin güvenmediğini belirten Özalp, "TÜİK verilerine kimsenin güvenmediği bir gerçek. TÜİK'in şuana kadar birkaç defa yöneticileri değişti. Yönetimi ve hükümet arasında sıkıntılar yaşandığı aşikar. Eğer TÜİK verileri gerçek olmuş olsaydı, hayatın içinden hükümetin belirttiği gibi ekonomideki iyileşmeler yansımasını bulacaktı. Etiket fiyatlarına da bu yansırdı. İnsanların yaşam standartlarında da bir gelişme olurdu. Ama açıklanan veriler ve günlük yaşamdaki pahalılık birbirini tutmuyor" dedi.

Diyarbakır’dan ‘Düştü’ Denilen Enflasyona Itiraz Var4

“MEHMET ŞİMŞEK'İN GELMESİ DE YETMEDİ” 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gelmesinin ekonominin düzelmesine yetmediğine işaret eden Özalp, "Mehmet Şimşek'in gelmesiyle beraber, hem Türkiye kamuoyunda hem de hükümet çevresinde sözüm ona Türkiye'deki ekonomik biraz daha iyiye gidecekti. Ama bunun böyle olmadığını günlük hayat koşulları, etiket fiyatları, insanlardaki sosyal ve psikolojik durumun yansımaları gösterdi. Mehmet Şimşek'in bile ekonominin başına gelmesi hiçbir şeyi değiştirmediğini gördüler. Dolayısıyla açıklanan verilen inandırıcı değil" diye konuştu.

Diyarbakır’dan ‘Düştü’ Denilen Enflasyona Itiraz Var3

BÖLGELER ARASI GELİŞMİŞLİK FARKI VAR 

Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farkının olduğuna dikkat çeken Özalp, şunları söyledi:

"Hele ki Diyarbakır ve bölge illerinde bu çok net bir şekilde görülüyor. Ekonomik koşulların olumsuzluklarından en çok etkilenen bölge illeridir. TÜİK verileriyle bu kadar oynamalarına rağmen, bölge illeri Türkiye'deki ekonomik pastadan en az yararlanan ve en az faydalanan yerlerdir. Bütün veriler bunu gösteriyor. Günlük hayattaki yansımalarından bile bölge illeri ve Türkiye'nin batısındaki iller arasında ekonomik koşulların farklı olduğunu görüyoruz. Ekonomik anlamda bölge illeri, Türkiye'nin diğer illerinin çok gerisinde yani."

Muhabir: Güneş OCAĞA