Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Mehmet Şerifoğlu, mayıs-haziran aylarında kent genelinde geçen senenin aynı dönemine kıyasla su tüketiminde büyük artış yaşandığını belirterek, su tasarrufu konusunda uyarılarda bulundu. 

DİSKİ’nin abone sayısının 2023 yılında 483 bin 666 olduğu, bu sayının 2024 yılında ise 503 bin 315'e ulaştığı bilgisini veren Şerifoğlu, “Diyarbakır'ın nüfusunun artması, son günlerde sıcaklıklardaki yükseliş ve suyun alan dışı kullanımı nedeniyle mayıs-haziran aylarında geçtiğimiz yıllara göre ciddi bir artış gördük. 2023 yılı mayıs ayında su tüketimi 7 milyon 600 bin metreküp iken, 2024 yılı mayıs ayında su tüketimi 8 milyon 182 bin metreküpe ulaştı. 2023 yılı haziran ayında 8 milyon 740 bin metreküp iken, 2024 yılı haziran ayında 9 milyon 55 bin metreküp ile su tüketim rekoru kırıldı” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’ı Uyardı! Önlem Almak Zorunda Kalacağız 1

“ÖNLEM ALMAK ZORUNDA KALACAĞIZ”

Yaz mevsiminin henüz ilk ayı olmasına rağmen geçen haziran aylarına göre su tüketiminin rekor seviyede arttığını, önümüzdeki aylarda bu rakamın daha da yükseleceğini dile getiren Şerifoğlu, su tüketiminde tasarrufa gidilmemesi durumunda bazı önlemler almak zorunda kalınacağını belirtti.

‘ÇALIŞMALARIMIZI TİTİZLİKLE SÜRDÜRÜYORUZ’

İçme suyunun amacı dışında kullanılmasını önlemek için çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini kaydeden Şerifoğlu, şöyle konuştu: “Kent genelinde yaz aylarında bağ-bahçe ve yeşil alan sulamalarından dolayı su tüketiminde büyük oranda artış yaşanıyor. Ekiplerimiz, yurttaşların içme suyuna ulaşma noktasında mağduriyet yaşamaması, kaynakların daha etkin kullanılması amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Özellikle kırsal mahallelerdeki yurttaşların bağ-bahçe sulamasında içme suyu kullanma konusunda daha hassas davranmaları gerekiyor.”

‘AYNI İHTİYAÇLAR, ÇOK DAHA AZ SUYLA KARŞILANABİLİR’

Şerifoğlu, bilinçli su kullanımını alışkanlık haline getirmenin, sınırlı bir kaynak olan suyun korunması açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek, alınacak birkaç pratik önlemle, aynı ihtiyaçların çok daha az suyla karşılanabileceğini söyledi. 

Diyarbakır’ı Uyardı! Önlem Almak Zorunda Kalacağız 2

TASARRUF YÖNTEMLERİ

Şerifoğlu, tasarruf yöntemlerinden bazılarını şöyle sıraladı: “Evde damlatan musluklar tamir ettirilmeli. Araçlar, hortumla değil, kovaya doldurulan suyla yıkanmalı. Bulaşık ve çamaşır makineleri, tam doldurulmadan çalıştırılmamalı. Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak su basıncını artıran yeni sistemler kullanılmalı. Sebze ve meyveler su dolu bir kapta yıkanmalı. Özellikle iş yerlerinde tuvaletlerde musluklar açık bırakılmamalı.”

Kaynak: BÜLTEN