Diyarbakır

Diyarbakır’ın 49 yıllık kanayan yarası

1975’te Lice’de meydana gelen 6.6’lık depremin üzerinden 49 yıl geçti, ancak yaşanan felaket hafızalardaki yerini koruyor. Peki bu depremde kaç kişi öldü?

Abone Ol

ÖZEL HABER - Sertaç KAYAR

Türkiye’de yaşanan, can ve mal kaybına neden olan depremlerin üzerinden yıllar geçse de yaşanan acılar hafızalardaki yerini koruyor. 1975 yılında Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde meydana gelen deprem de bunlardan biri. 6 Eylül 1975 yılında meydana gelen deprem, adeta Lice ve bağlı köyler için büyük bir felaket olmuştu. Öğlen 12.20’de meydana gelen deprem, 23 saniye sürmüştü. İlçe merkezi ve köylerde büyük yıkıma neden olan depremin şiddeti, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından 6.6 olarak açıklandı. 

2 BİN 385’TEN FAZLA KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

23 saniye süren depremde ilçe merkezi ve köylerde evler adeta yerinden oynadı ve yıkıldı. Yaşanan depremde Diyarbakır merkez, Lice ve çevre köylerde 2 bin 385’ten fazla kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi de yaralandı. Deprem nedeniyle 8 bin 149 bina hasar gördü veya yıkıldı. Evlerin kerpiç olması nedeniyle en büyük hasar köylerde meydana gelirken, artçı sarsıntılar 4 aya yakın süre devam etti. 

ÇEVRE İL VE İLÇELER DE ZARAR GÖRDÜ

Yaşanan deprem çevre illerde ve ilçelerde de yoğun şekilde hissedilmişti. Lice, Hazro, Silvan, Hani, Dicle, Kulp, Ergani ve merkezde toplam 8 bin 159 yapı ağır hasar aldı. Deprem çevre illerde de hasara neden olmuştu. Siirt, Mardin, Muş, Elazığ ve Şanlıurfa gibi illerde maddi hasar meydana geldi.

YETERSİZ YARDIMLARA 3 GÜNLÜK YÜRÜYÜŞLE TEPKİ

Depremin ardından dönemin başbakanı Süleyman Demirel ve CHP Başkanı Bülent Ecevit deprem bölgesini ziyaret etmişti. Yardımların yetersiz olması büyük tepkilere neden olmuştu. Buna tepki gösteren vatandaşlar, depremden 2 ay sonra 21-23 Kasım tarihlerinde Lice’den Diyarbakır’a 3 gün süren bir yürüyüş düzenlemişti.

DEPREM TRAVMASINA KÖY BOŞALTMALARI DA EKLENDİ

Yaşanan depremin ardından depremzedeler için ilçe merkezi ve köylerde geçici prefabrik evler yapılırken, Diyarbakır kent merkezinde deprem konutları yapıldı. Ancak konut sayısı yetersiz olunca çok sayıda depremzede mağdur oldu. Köylerde yapılan geçici konutların da ömrü uzun olmadı. Yaşadıkları deprem travmasını henüz atlatamayan depremzedeler köy boşaltmalar ile merkeze göç ederek bir kez daha mağdur oldu.