ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Veli BALTACI

Diyarbakır’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği kapsamında her yıl binlerce öğrenci ücretsiz servislerle okullarına ulaştırılıyor. 

Ancak bu yıl, ihaleyi alan firma ile okul servis şoförleri arasında yaşanan ücret anlaşmazlıkları nedeniyle çocukların okuldan geri kaldığı öne sürüldü. 

İddialar üzerine Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise Ekspres’e yaptıkları açıklamada, kentte binlerce öğrencinin okula gitmesine bazı muhtar ve korucuların engel olduğunu söyledi.

OKULA ERİŞİM SORUNU HALEN DEVAM EDİYOR

Konunun gündem olması ardından bazı yerlerde bu sorun çözüme kavuşsa de, Diyarbakır’ın birçok kırsal bölgesinde öğrencilerin okula erişim sorunu halen devam ediyor. 

Özellikle Kayapınar’da 4 bölgede lise öğrencilerini etkileyen taşımalı eğitim sorunu yüzünden yüzlerce kız çocuğu üç hafta geçmesine rağmen okullarına gedemiyorlar.

Diyarbakır’ın Bu Köyünde Kız Çocukları Okula Gidemiyor4

LİSE ÖĞRENCİLERİ OKULDAN MAHRUM 

Kayapınar’ın Taban Köyü’nden Mehmet Tahir, köylerindeki lise öğrencilerinin okullarından geri kalma sorununun devam ettiğini ve sorunun çözümüne dair yetkililerin gerçekleştirdiği toplantıların da sonuç vermediğini belirtti. 

50 ARACIN OLDUĞU BÖLGEDE 10 ARAÇ ÖĞRENCİLERİ TAŞIYOR 

Firmaların taşıma konusunda usulsüzlük yaptığına dikkat çeken Tahir, “Diyarbakır Pirinçlik Bölgesi’nde 50 tane araç var, ama firma günlük sadece 10 araç gönderiyor ve 50 aracını taşıma yapmış gibi gösterip parasını alıyor. Bu bölgede tüm öğrencileri 10 aracın için sıkıştırıp okullarına götürüyorlar.  Usulsüzlük yapıyor” dedi.

KIZ ÇOCUKLARI OKULA GİDEMİYORLAR 

Köylerindeki kız çocuklarının Pirinçlik Kız Meslek Lisesi’ne gittiğini dile getiren Tahir, “Köyümüzde 30’a yakın öğrenci var. Kız çocuklarımız 15 gündür okula gidemiyor. Ve bu sorun yüzünden okullarından geri kaldıkları için derslerde yok sayılıyorlar” diye kaydetti.

Diyarbakır’ın Bu Köyünde Kız Çocukları Okula Gidemiyor3

30 KM’NİN ALTINA, AMA SERVİSTEN DÜŞÜRÜYORLAR!

Köylerinin merkeze 28,5 km uzak olduğu için servisin tahsis edilmesi gerektiğine işaret eden Tahir, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmenliğine göre taşıma merkezi okula uzaklığı 30 kilometreden fazla olan öğrencilerin zorunlu olarak yatılı bölge okullarında kalmaları gerekiyor. Yani normalde bir köy 30 km şehir merkezinden uzak ise öğrenciler yurtta kalır. Ama bizim köy 28,5 km uzaklıkta. 30 km’nin altındayız. Fakat Kayapınar İlçe Milli Eğitim Şube müdürlerinden bir müdür çocuklarımızı yatılıya vermemiz gerektiğini söylüyor.  Yönetmenlikte belirlenen km’nin altındayız, dolayısıyla servis tahsis etmeleri gerekiyor, ama bizi servisten düşürüyorlar” ifade etti.

Muhabir: Güneş OCAĞA - Veli BALTACI